Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många stöttade på ljusmanifestation

Gott och väl 200 personer slöt upp till den ljusmanifestation som hölls till stöd för ett homosexuellt par och deras 1,5 årige son i Lillhärdal på torsdagskvällen.
– Jag är överväldigad. Så oerhört tacksam, säger Terése Helgesson.

Många kommer fram och vill krama Terése i Lillhärdal under själva manifestationen. Hela långa gatan genom byn är kantad av marschaller, några bär på ett eget ljus, en annan på en fackla.

För Terése och hennes familj har de senaste dagarna varit omtumlande, fyllda av starka känslor. Och när tidningen ska intervjua henne har hon svårt att sätta ord på allt hon känner. Men det märks att stödet från härdalingarna, och alla andra dryga 1500 personer skrivit att de ska delta i manifestationen på annat håll, betyder oerhört mycket.

Det hela började med en lapp som Terése Helgesson hittade i familjens brevlåda i tisdags, med ordalydelsen "Ta din unge och stick homojävel, annars ..."

– Först blev jag jättearg. Sedan blev jag jätterädd, säger Terése Helgesson om sina första reaktioner.

– Det värsta är att de dragit in min son i det. Det hade varit lättare att hantera om de inte hade skrivit något om honom. Det är jobbigt, säger hon.

Familjen diskuterade om de skulle berätta för någon annan om hotet eller inte.

– Vi tänkte att om vi inte säger något så kommer den här personen att vinna. Den kommer att få mig att stanna hemma eller rent av flytta härifrån. För det var min första tanke, "jag sticker", säger hon.

Familjen berättade om hotet för en nära vän, som postade ett inlägg på Facebook. Sedan exploderade det.

– Vi kunde aldrig någonsin ana att det skulle bli så här stort. Vi trodde att vi skulle berätta det för de vi kände och sedan skulle lillhärdalingarna få reda på det. Men byborna har varit helt otroliga, som går ut och gör det här, säger hon.

Informationen om vad som hänt spred sig som en löpeld i sociala medier. Initiativet togs till en ljusmanifestation till stöd för familjen och riksmedia hängde på. Under torsdagen blev Terése Helgesson intervjuad av Lotta Bromé i P4 Extra och Aftonbladet hörde av sig.

– Just nu känns det lite jobbigt att det blivit så jättestort. Samtidigt känns det som att det är jätteviktigt att det här kommer ut. Men jag blir också rädd att det ska dra till sig sådana som tycker att min livsstil är fel. De tankarna kommer då och då men det här stödet överskuggar de känslorna, just nu iallafall.

Händelsen är polisanmäld men polisen har lagt ner utredningen i brist på bevis.

Paret har nyligen köpt hus i Lillhärdal där både Terése och hennes sambo är lärare. Det har inga planer att flytta ifrån Lillhärdal på grund av det som hänt. Samtidigt är det jobbigt att tänka på att det kan vara någon som familjen möter i byn som kan vara den som skrev brevet.

– Hela tiden funderar jag på vem det är som gjort det. Men det är ingen idé att spekulera för jag har verkligen ingen aning. Sedan är det ju så otroligt många här i kväll som visar sitt stöd till mig och min familj.

Vad vill du säga till dem?

– Jag är överväldigad. Så oerhört tacksam. Jag visste att många håller med oss och tycker att det är bra att vi flyttade hit men att stödet var så här stort kunde jag inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig, säger Terése Helgesson.