Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många regler för unga sommarjobbare

Så här års finns många sommarlovslediga ungdomar ute på olika sommarjobb. Sommarjobben omgärdas av en mängd regler. Men det är det inte alla som känner till.

Annons

Arbetsmiljöverket är den myndighet som ser till att företagen som anställer sommarjobbande ungdomar följer de lagar och regler som finns.

Det finns till exempel regler för hur mycket ungdomarna får jobba.

Ungdomar i åldern 13-14 år får jobba högst sju timmar per dag och högst 35 timmar i veckan. 15-åringar får jobba högst åtta timmar om dagen och som mest 40 timmar i veckan.

För samtliga i åldern 13-15 år gäller att man inte får jobba sena kvällar eller nätter. Mellan klockan 20 och 06 får inget jobb förekomma.

I åldersgruppen 16-17 år får inget jobb förekomma mellan klockan 22 och 06 alternativt 23 och 07. 16-17-åringar får högst jobba åtta timmar om dagen och högst 40 timmar i veckan.

Det finns också regler för vilken typ av arbete ungdomarna får utföra och arbetsgivaren ska se till att de anställda har rätt utrustning och skyddskläder i de fall det är befogat. Ingen ska behöva oroa sig för att råka illa ut på jobbet.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Mer läsning

Annons