Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många politikeravhopp i Berg

Mer än en fjärdedel av politikerna i Berg har bytt stol sedan valet 2006. Under mandatperioden har 16 fullmäktigeledamöter hoppat av sina uppdrag och tre har bytt politisk färg.

Annons

Kommunfullmäktige i Berg består av 63 ledamöter, 39 ordinarie och 24 ersättare. Men det är långt i från alla av de folkvalda som sitter kvar på samma mandat som de valdes in på hösten 2006.

En granskning som LT gjort visar att 16 ledamöter under de senaste fyra åren hoppat av sina politiska uppdrag, vilket motsvarar drygt 25 procent. Dessutom har tre personer i fullmäktigeförsamlingen bytt politisk tillhörighet under mandatperioden, och ett tio-tal kommer att byta parti inför höstens val.

Enligt Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, är det ovanligt att så många hoppar av sina uppdrag eller byter partitillhörighet.

– Det är en väldigt hög siffra, konstaterar hon. Det här uppträdandet återspeglar en kommunal kris.

Och det är inte helt problemfritt med politiker som hoppar av eller byter partitillhörighet, enligt Marie-Louise von Bergmann-Winberg.

– Det medför oro både bland politikerna själva och bland väljarna, vilket kan få negativa effekter, säger hon.

– Politikernas agerande förmedlar samma osäkerhet som de troligtvis känner själv, fortsätter hon.

Nu kan det finnas risk för att den höga ruljansen på folk kan få konsekvenser för valdeltagandet i Bergs kommun, enligt von Bergmann-Winberg.

– Man kan se avhoppen och partibytena som flexibelt, där nya stämningar i kommunen fångas upp, säger hon.

Men det finns samtidigt en risk för att väljarna struntar i att gå till val.

– Om väljarna inte kan lita på att det parti de röstar på eller den person de kryssar för inte ska fullfölja mandatperioden, eller bildar andra grupperingar än vad som från början var avsett, finns det risk för att de inte tycker att deras röst spelar någon roll och då väljer att stanna hemma i ställer, säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg.