Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många orkar inte till pensionen

Valrörelsen för med sig jämförelser med hur det var före regeringen Reinfeldt, för åtta år sen. Moderaterna drar sig i dag inte för att föra fram de direkt felaktiga ”fakta”-uppgifter som bidrog till deras valseger då.

En sådan faktoid – alltså en osanning som betraktas som sanning – är att 140 personer om dagen förtidspensionerades under regeringen Persson. Det handlade om betydligt lägre tal – kanske en tredjedel.

Man svänger sig också med tal om det så kallade ”utanförskapet” trots att man själv ändrat sättet att beräkna det sen dess.

Det värsta med Moderaternas beskrivning är ändå att man beskriver ett socialt skyddsnät som ett sätt att slå ut människor.

Man kan alltid diskutera antal och omfattning. Sant är möjligen att för många på den tiden då fick förtidspension i stället för hjälp till ett jobb. De bästa intentioner kan förloras i komplexa system. Lika sant är att det inte gör grundprincipen felaktig. Alla ska med, men alla orkar inte till pensionen av olika skäl.

I dag tvingas människor som borde få förtidspension, att gå kvar på arbetsplatser som gör dem sjuka, till skada för både enskilda och arbetsgivare.

Problemet med förtidspensionen är snarare att ersättningen är för låg.

Men regeringen Reinfeldts alternativ – ingen ersättning alls utöver socialbidrag, eller att leva på anhöriga – är sämre.

86 000 människor har utförsäkrats ur sjukförsäkringen sen man raserade denna försäkring. Det gör ”utanförskapet” större.

Många orkar inte gå kvar på sitt jobb till pensionen av fysiska eller psykiska orsaker. De har rätt att kräva insatser för att kunna komma tillbaka. Men när inget alternativ hittas så måste förtidspension finnas som alternativ.

Rösta bort Reinfeldt och återupprätta socialförsäkringarna. Svante Säwén