Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många olyckor inom hästnäringen - men få anmäls: "Ett stort mörkertal"

Markus Pihlströms O.P's Futurum skenade efter att ha blivit skrämd av en grusbil på Bergsåker den andra oktober. Nu är häst och kusk tillbaka i träning, men olyckan är en av många inom hästnäringen som inte dokumenterats korrekt.
– Det är en olycksdrabbad bransch, säger Linda Zachrisson på Arbetsmiljöverket.

Det var den 2 oktober 2015 som O.P's Futurum var ute på träning med kusk på Bergsåkers travbana. Under tiden utförde en entreprenör arbete med tunga maskiner kring travbanan och när en av bilarna kom runt hörnet på en byggnad skrämdes hästen, som föll i sken.

Kusken föll av och transporterades till sjukhus där det konstaterades att hon fått en hjärnskakning och en blödning i höften. Hästen skadades allvarligt och fick opereras, och har vilat sedan dess.

– Hästen mår efter omständigheterna väl. Han fick stå på box några månader, han kunde ju inte gå ut för han hade inget skinn på benet, berättar ägaren av O.P's Futurum, Markus Pihlström.

Läs också: Efter olyckan på Bergsåker - så mår hästen i dag: "Inte jättekul"

Hästen har precis börjat träna så smått och kusken är tillbaka i stallet och mår under omständigheterna bra. Men olyckan dröjer sig kvar.

– Hon mår bra och tränar på. Hon var sjukskriven i en eller två veckor tror jag. Men det får konsekvenser när man är med om en olycka. Hon är lite mer försiktig runt hästarna, säger Markus Pihlström.

Markus Pihlström vill gå vidare från det som hände den där dagen i oktober. Han vill inte lägga skulden på någon utan anser att det handlade om olyckliga omständigheter. I stället tror han att gott kan komma ur det som hände.

– Det kan säkert hända igen, men vi har alla lärt oss något av det här, säger han.

Vem som har det yttersta ansvaret för olyckan i oktober är ännu inte fastställt och försäkringsärendet drar ut på tiden. De ansvariga på Bergsåker menar också att det inte var något utöver det vanliga som pågick på banan den dagen.

– Det körs ju tunga maskiner där varje dag. Det är inget ovanligt. Det behöver ju inte vara den som kör som är vållande eftersom hästar kan bli skrämda av en plastpåse i diket, säger travbanechefen på Bergsåker, Jens Berglund.

– Det borde ju visserligen ha varit skyltat att arbete pågår. Men Bergsåker brukar vara duktiga på att skicka SMS när det pågår något på banan för att varna, men den här gången blev det en miss i kommunikationen, säger Markus Pihlström.

Olyckan på Bergsåker är en i en lång rad olyckor som inträffat inom hästnäringen. Och som många andra tillbud och olyckor anmäldes det inte som en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket. Enligt Markus Pihlström visste han inte att det är hans ansvar som arbetsgivare att upprätta en anmälan.

– Det har jag missat om det ligger på mig. Men jag kommer att göra det, jag vill ju sköta mina kort väl. Som arbetsgivare är man ju ansvarig för personalen, säger Markus Pihlström.

Några minuter efter att Sporten har talat med Pihlström ringer han mycket riktigt upp och meddelar att anmälan är gjord.

I fallet på Bergsåker gick det under omständigheterna bra för de inblandade. Men det finns exempel på olyckor som slutat i tragedi. I april 2014 avled en 15-årig flicka på Gävletravet av sina skador efter att hon fallit av hästen under ridträning av travhästar i anslutning till travbanan. Den olyckan anmäldes inte heller till Arbetsmiljöverket men blev till slut ett polisärende efter att intresseorganisationen Horseworker United, som arbetar för att förbättra villkoren för arbetstagare inom hästnäringen, skickat brev till polisen.

Läs också: 15-årig flicka dog - red på Gävletravet

Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren se till att arbetet är säkert för den som jobbar. Det kan i hästnäringen till exempel innebära att de som arbetar har rätt utrustning, som skor och hjälm, och att de får utbildning i hur hästarna ska hanteras. Arbetsgivaren ska också enligt lag upprätta anmälan vid händelser som orsakar svårare fysiska personskador. Förra året gjorde Arbetsmiljöverket tillsyn på ett antal ridskolor i området och fann att kunskapen om riskerna var goda, men det fanns andra brister, framför allt kring vad som gäller när något händer.

– Det finns ofta brister när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet. Många känner inte riktigt till vad som ska dokumenteras, säger Linda Zachrisson på Arbetsmiljöverket Sundsvall, Västernorrland och Jämtland.

Enligt Arbetsmiljöverket är det inte ovanligt att arbetsgivare inom hästnäringen inte känner till att allvarliga olyckor på arbetsplatsen ska anmälas till dem.

– Vi får inte in speciellt många sådana anmälningar. Jag tror spontant att det finns mörkertal och kunskapen är låg kring att arbetsgivaren är skyldig att anmäla, säger Linda Zachrisson.

Hennes uppfattning är att det inträffar olyckor och tillbud som inte anmäls till Arbetsmiljöverket, trots att de borde det.

– Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön i och tillbud och olyckor är ju tecken på brister i säkerheten, säger hon och fortsätter:

– Det är en olycksdrabbad bransch och det händer att folk skadar sig vid hantering av häst, att man blir trampad på, kläms eller ramlar av.

För att skapa en säkrare arbetsmiljö krävs det att arbetsgivare och ansvariga även följer upp mindre incidenter, menar hon.

– Det är för det första viktigt att man utreder tillbud, även om de inte är så allvarliga att de ska anmälas till oss. Man måste ha rutiner för att snappa upp, utreda varför de händer och vad som ska göras för att det inte ska hända igen.

I februari kommer Arbetsmiljöverket att utvärdera inspektionerna på ridskolor och stall och då beslutas det också om samma inspektioner ska göras på travbanor.

– Under en eventuell inspektion kommer vi ju att ha olyckor som inträffat med oss och hålla det i bakhuvudet, säger Linda Zachrisson.

För Markus Pihlström återstår nu att se hur träningen för hans häst fortlöper. Han hoppas att det ska gå att återfå O.P's Futurum i sin ursprungliga form.

– Han har överlevt och han har precis börjat träna igen. Han har ju inga muskler kvar så han har en lång väg tillbaka men förhoppningsvis blir han travhäst igen.

Läs också: Veteranens häst dog på Bergsåker - Travbanechefen: "Han var chockad"