Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många miljoner att skapa förvaltningsrätten

I februari i år slogs flera länsrätter ihop och bildade förvaltningsrätter, bland annat blev Länsrätten i Jämtland en del i Förvaltningsrätten i Härnösand.

Det har kostat rejält med pengar.

Verket har lämnat sin slutrapport till regeringen om sammanslagningen av länsrätter till förvaltningsrätter.

Det skapades förvaltningsrätten i Härnösand, Göteborg, Stockholm och Växjö. Omställnings- och ombyggnadskostnaderna gick på sammanlagt drygt 30 miljoner kronor.

I slutrapporten redovisas kostnader för respektive ny förvaltningsrätt, här är något av det som redovisas kring Förvaltningsrätten i Härnösand, som Jämtlands län tillhör:

  • Det övergripande arbetet med hela reformen har hittills kostat Domstolsverket cirka 6,4 miljoner kronor.
  • Engångskostnader till följd av sammanslagningen, till Förvaltningsrätten i Härnösand, beräknas ha kostat den nya institutionen och Domstolsverket två miljoner kronor. Det avser kostnader för den tid som lagts ner på projektet, lokal-, flyttkostnader, resekostnader samt kostnader för seminarium och utbildning.
  • Domstolarna i Härnösand fanns sedan tidigare i gemensamma lokaler. Men det krävdes mer utrymme för samlokaliseringen. Investering i teknik och inredning i samband med byggnation av nya lokaler i Härnösand har beräknats till drygt två miljoner kronor.
  • Före förändringen var länsrätterna i Västernorrland och Jämtlands totala budgetsumma cirka 17,7 miljoner kronor. Det utgjordes i huvudsak av enbart löner. Den nya förvaltningsrättens budget för 2010 uppgår till nästan 18,6 miljoner kronor och innefattar lönekostnader och förvaltningskostnader.
  • Engångskostnader för lokalerna i Östersund som lämnats var drygt 480 000 kronor.