Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många miljoner att skapa förvaltningsrätten

I februari i år slogs flera länsrätter ihop och bildade förvaltningsrätter, bland annat blev Länsrätten i Jämtland en del i Förvaltningsrätten i Härnösand.

Det har kostat rejält med pengar.

Annons

Verket har lämnat sin slutrapport till regeringen om sammanslagningen av länsrätter till förvaltningsrätter.

Det skapades förvaltningsrätten i Härnösand, Göteborg, Stockholm och Växjö. Omställnings- och ombyggnadskostnaderna gick på sammanlagt drygt 30 miljoner kronor.

I slutrapporten redovisas kostnader för respektive ny förvaltningsrätt, här är något av det som redovisas kring Förvaltningsrätten i Härnösand, som Jämtlands län tillhör:

  • Det övergripande arbetet med hela reformen har hittills kostat Domstolsverket cirka 6,4 miljoner kronor.
  • Engångskostnader till följd av sammanslagningen, till Förvaltningsrätten i Härnösand, beräknas ha kostat den nya institutionen och Domstolsverket två miljoner kronor. Det avser kostnader för den tid som lagts ner på projektet, lokal-, flyttkostnader, resekostnader samt kostnader för seminarium och utbildning.
  • Domstolarna i Härnösand fanns sedan tidigare i gemensamma lokaler. Men det krävdes mer utrymme för samlokaliseringen. Investering i teknik och inredning i samband med byggnation av nya lokaler i Härnösand har beräknats till drygt två miljoner kronor.
  • Före förändringen var länsrätterna i Västernorrland och Jämtlands totala budgetsumma cirka 17,7 miljoner kronor. Det utgjordes i huvudsak av enbart löner. Den nya förvaltningsrättens budget för 2010 uppgår till nästan 18,6 miljoner kronor och innefattar lönekostnader och förvaltningskostnader.
  • Engångskostnader för lokalerna i Östersund som lämnats var drygt 480 000 kronor.