Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många lediga jobb i försvaret

Försvarsmakten laddar om med ett rullande rekryteringskontor där intresserade också erbjuds att göra ett enklare test.

Sju orter i länet får besök den närmaste tiden och på måndagen var det premiär på Stortorget i Östersund.

Försvaret har lediga jobb att söka men till skillnad från förr, när Östersunds garnison fanns, måste den som söker heltidsjobb som soldat vara beredd att flytta.

Upp till 4000 utbildas varje år i olika funktioner.

– Det finns också ett behov av deltidare. De började anställas förra året och där ligger vi tre år efter, säger Thomas Wennström som är rekryteringsansvarig för försvaret i länet.

Han väckte idén om det mobila rekryteringskontoret som ger besökarna en första inblick i vad som förväntas av dem.

De som anställs på halvtid får efter utbildning en placering och återgår till det civila på hemmaplan. Därefter är det tjänstgöring mellan en och åtta veckor per år, beroende på tjänst.

Soldaterna stannar kortare tid än det var tänkt på sina tjänster.

– Det vi jobbar hårt på nu är att få dem att stanna längre. De stannar i två, tre år men vi hoppades att de skulle stanna fem år, säger Thomas Wennström.

Påverkar det som hänt i Ukraina intresset för försvaret?

– Det vi sett i landet är att många fler söker till hemvärnet och det verkar gälla i Jämtand också. Här har vi ett 100-tal tjänster att fylla, enligt Thomas Wennström.

Hos en del väcker kanske hemvärnet en bleknad bild av krutgubbar med mausergevär på axeln och falukorv i packningen, beredda att försvara en bro eller ett ställverk.

– Det går inte att jämföra hemvärnet med det som fanns för tio år sedan.

– Dagens hemvärn är som ett insatskompani som ska kunna sättas in var som helst i landet. Medelåldern är under 40 år och på en insatspluton i Jämtland är medelåldern 27 år, konstaterar Thomas Wennström.