Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kör för fort utanför skolor

Totalt kör 60 procent av bilisterna för fort utanför Östersunds skolor.

– En skrämmande men inte en alltför oväntad siffra, säger Maud Nässén, verksamhetsledare på NTF som gjort undersökningen

NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, har mätt hastigheten på nästan tusen passerande bilar vid fem av stans skolor.

– Resultatet är väl normalt och rätt väntat, tyvärr, säger Maud Nässén.

Fortast kördes det utanför Fagervallskolan där hela 81 procent körde för fort. Ope skolan var den skola där bilisterna följde hastighetsbegränsningen bäst, skyltningen är där 50 kilometer i timmen. För skolor där hastigheten var 30 km/h var trafiken lugnast vid Böle skola där 58 procent körde över hastighetsgränsen. Av 208 passerande bilar vid Böle skola var det 10 stycken som körde mer än 15 km över hastighetsgränsen.

– Det är väldigt viktigt att ta hänsyn för hastigheten vid de skolor där maxhastigheten är 30 km, det är där chansen till olyckor är störst, säger Maud Nässén.

Vid en hastighet på 30 km/h är risken att dö i trafiken 10 procent vid en kollision mellan bil och gående. Vid 50 km/ är risken att dö 70 procent.

De skolor som hastigheten mättes vid var Fagervallskolan, Böle skola, Norra skolan, Odelundsskolan och Ope skola.