Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många jämtar vill ha krav på amortering

De flesta jämtlänningar som har lån på sitt boende anser att det ska vara krav på att amortera. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Länsförsäkringar har undersökt hur stor andel av alla som har bolån som anser att det borde finnas ett krav på amortering. I Jämtlands län visar undersökningen att 67 procent har svarat att det borde finnas en regel om amortering oavsett hur stort lån man har.

Länsborna har enligt försäkringsbolagets undersökning därmed en betydligt mer positiv inställning till amorteringskrav än bolåntagare i landet generellt. I hela riket har bara 53 procent svarat att amorteringar ska krävas oavsett lånets storlek. I de regioner av landet där bostadspriserna är som högst vill betydligt färre se lagstadgade krav på amortering.

De bolåntagare som Länstidningen talar med tycker att amortering är viktigt och att det kanske borde regleras på något sätt. Malte Fernlund har tagit en liten paus i amorteringarna på sitt bolån under en period då han har varit föräldraledig. Men han tycker att det är viktigt att på sikt kunna betala av sitt lån.

– Det kanske inte ska krävas men det borde finnas något regelsystem som ser till att fler amorterar. Jag var noggrann med att amortera rätt mycket i början för att få bort topplånet och slippa den högsta räntan men också för att på sikt bli av med lånet. Det är det som motiverar mig.

Även Anna Jansson från Östersund är inne på den linjen.

– Jag vet inte om det måste vara ett krav direkt men vi har valt att amortera ordentligt. Vi vill kunna känna oss trygga i att den bostad vi har köpt ska vi kunna äga framöver och det var en målsättning redan när vi köpte vårt hus.

Länsförsäkringars undersökning visar att 21 procent av de tillfrågade vill ha krav på amorteringar men att det ska styras av hur stora lån man har tagit. Cirka 17 procent har svarat att amortering ska vara helt frivilligt.