Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många jämtar har tillgång till fritidshus

Jämtarna har bäst tillgång till fritidshus i hela landet.

Vivi Nässén sitter och njuter på sin altan när hon kommer med förklaringen varför.

– Eftersom vi bor i ett så kärvt klimat behöver vi ta vara på alla chanser som finns för att komma ut i naturen, säger hon.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) har befolkningen i Jämtlands län bättre tillgång till fritidshus än vad invånarna i något annat län i Sverige har.

Hela 39 procent i åldrarna mellan 16 och 74 år i länet äger ett eget fritidshus. Ytterligare 27 procent har dessutom tillgång till ett fritidshus genom föräldrar och andra släktingar eller brukar regelbundet hyra ett hus.

Längst ut på Frösöns västra spets, väl skyddat bakom en vägbom och en dryg kilometers slingrig skogsväg ligger fritidshusområdet Västbyn.

Där sitter Vivi Nässén utanför sin stuga och njuter av den jämtländska sommaren tillsammans med barnbarnet Johan.

– Det här är en plats där man verkligen får vara i fred. Till och med när man förklarar vägen hit för vänner och bekanta har de svårt att hitta, berättar hon.

Vivi köpte sitt 48 kvadratmeter lilla hus hösten 2002 som ett komplement till gården i Hölje utanför Lit.

– Första gången jag kom hit kände jag bara "yes, här ska jag bo”. Utsikten är helt underbar härifrån, säger hon och blickar ut över Storsjöns vågor. På andra sidan vattnet skymtar såväl Åreskutan som Oviksfjällen.

Sedan ett antal år tillbaka spenderar familjen större delen av sommaren på Frösön.

– Jag och min sambo brukar flytta ut hit i maj, sedan flyttar vi hem någon gång i slutet av augusti igen. Det är här vi laddar våra batterier inför vintern, säger hon.

– På gården hemma bor vi också praktiskt taget mitt ute i skogen, ändå känns det helt annorlunda att komma hit. Det är som att allting går mycket enklare här, till och med vardagssysslor som att städa och diska.

– Vi har massor av projekt här ute, men det känns inte som att det spelar någon roll om man genomför de nu eller nästa år. All stress försvinner helt.

Närmast bakom Jämtland i statistiken om fritidshusägare följer skogslänen Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten – samtliga med drygt 35 procent fritidshusägare vardera i befolkningen.

Vivi Nässén gissar att anledningen till att så många i norr äger fritidshus är klimatet.

– Kanske är det så att det är så kärvt att bo här under stora delar av året att vi behöver friheten att kunna rymma i väg från vardagslivet någonstans.

– Eftersom det är så kallt och mörkt på vintrarna så behöver man platser som dessa att vara utomhus och laga mat, grilla och andas frisk luft på under sommaren. Samma sak gäller på vintern när vi åker till sportstugor, vi behöver helt enkelt vara utomhus så mycket som möjligt.