Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många intresserade när arenan diskuterades på ett öppet möte

Den kompletterande utredningen om den nya arenan i Östersunds kommun är klar och ska upp på nästa kommunstyrelse. Det kom fram på ett öppet möte på OSD, Folkets hus, i går. Men detaljerna i det gick man inte in på.

– Carina Zetterström, Karin Thomasson, Sven Hellström och jag har träffats två gånger efter minoritetsremissen i kommunfullmäktige. Vi har gjort bedömningen att den kompletterande utredningen är klar. Det ska upp på kommunstyrelsen 13 april, säger Annsofie Andersson (S).

Hon, Karin Thomasson (Mp) och Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör, är några av dem som var där för att svara på frågor under ett arenasamtal i går kväll. Andra kommunpolitiker, företrädare för olika idrotter och intresserade Östersundare hade laddat med frågor.

Som LT tidigare skrivit skulle beslut om arenan fattas på fullmäktige i mars, men det återremitterades och bestämdes att det ska göras en närmare granskning och utredning på sammanlagt sex punkter. Några av dessa punkter är att utreda för- och nackdelar med en samordnad arena respektive nybyggnation eller komplettering av befintliga anläggningar, en kvalitetssäkrad driftkalkyl för olika alternativ samt en utförligare utredning kring möjlighet för externa intäkter och finansiärer.

Kjell Lundberg, presenterade sig som intresserad medborgare samt aktiv inom skidskytte, var en av dem som hade med sig en fråga.

– Jag ser synergieffekter mellan skidstadion och en arena på slakteritomten, men förklara vilka nackdelar ni ser med en sådan placering?, säger han.

– Det är bättre att skidstadion lever sitt eget liv. Vid ett seminarium nyligen kom det fram många idéer om utveckling av stadion och alla olika skidmöjligheter, säger Karin Thomasson.

Hon menar att skidintresset är så stort och har så många tankar om utveckling att gemensamma lokaler skulle vara uppbokad av skidsporten mest hela vintern.

Magnus Swartling, aktiv inom curling, är bekymrad över att curlinghallen blir ensam kvar i Z-hallsområdet i samband med en ny arena. I arenautredningen är en rivning av Z-hallen en del av förslaget.

– Bli lämnad kvar? Det finns självklart driftsfördelar med att också flytta curlinghallen till arenan men i kalkylen, en investering på 245 miljoner kronor, har vi inte tagit med curlinghallen. Men förslaget till placering, alternativet vid Jämtkraft arena, har vi pekat på att det i framtiden finns möjlighet och plats för en expansion, där till exempel en ny curlinghall skulle få plats, säger Annsofie Andersson.

Enligt Bert-Olof Åkerström har de beräknat att det skulle kosta 15 miljoner kronor att flytta curlinghallen.