Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Många har en konstig bild av vad alkohol är”

Oroväckande många ungdomar i länet spelar dagligen om pengar på internet. Och många anser inte att starköl räknas som alkohol. En länsomfattande attitydundersökning bland ungdomar i länet presenterades i går.

Annons

Under hösten och vintern har en länsomfattande attitydundersökning genomförts bland 1 018 (av 1 341) högstadieelever i årskurs två samt 655 (av 1 713) elever i årskurs två på gymnasiet. Bakom undersökningen står Forsknings- och utvecklingsenhet för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård i Jämtlands län, Fou Jämt.

Rapporten är ännu inte helt klar utan beräknas vara färdigbearbetad först i slutet av april. Men en hel del har kommit fram och en del skrämmande fakta, konstaterar utredarna Marianne WestringNordh och Jörgen Söderback.

Som exempelvis attityden till alkohol.

– Många av ungdomarna svarade att de inte dricker överhuvudtaget, samtidigt säger de i ett delsvar att de dricker starköl och cider i första hand. Det är oroväckande att så många inte drar likhetstecken mellan alkohol och öl och cider. De har en konstig bild av vad alkohol är, säger Marianne Westring-Nordh.

Ungdomarna har även fått svara på frågor om vad de gör på fritiden och enligt utredarna tränar ovanligt många på sin lediga tid.

– Många tränar flera gånger i veckan och här blev jag positivt överraskad.

Samtidigt surfar många, framförallt på gymnasiet, på internet.

Enligt undersökningen spelar hela 65 procent av länets ungdomar om pengar på nätet dagligen. Flera av mötesdeltagarna reagerade på detta, som Lars-Erik Bergman (M), skolpolitiker i Strömsund.

– Det är riktigt allvarligt.

Av 288 tjejer som svarade på frågan sa 185 att det spelar om pengar varje dag. 241 av 347 killar spelar dagligen.

Positivt är i alla fall att så många gillar skolan.

– Ungdomarna verkar trivas i skolan. De tycker överlag att de tas på allvar. Men de flesta är missnöjda med skolmaten. Det gäller både högstadie- och gymnasieeleverna, säger Marianne Westring-Nordh

Vad är du mest förvånad över?

– Att lika många killar som tjejer känner sig sexuellt ofredade och kränkta.

En kommunvis sammanställning av rapporten kommer att vara klar senare i vår (alla kommuner utom Bräcke är med i undersökningen), så utredarna kan i dagsläget inte detaljerat peka på skillnader mellan kommunerna.

Några skillnader som sticker ut mellan kommunerna kom dock fram i går:

Ungdomar i Åres och Strömsunds kommuner säger att de har lite att göra på fritiden.

Ungdomar i Berg, Strömsund och Krokom, vill i högre grad än ungdomar i andra kommuner, bo kvar.

I Ragunda kommun finns, av de som svarat i undersökningen, få föräldrar med eget företag. ”Jag tror det var en enda”, säger Marianne Westring-Nordh.

I Strömsund och Åre var ungdomarna mer breda i de samhällsfrågor de vill delta i.