Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många häktade i narkotikahärva - utredningen är omfattande och tar tid

Sedan slutet av oktober sitter sex personer häktade för narkotikabrott. Ytterligare tre personer häktades i slutet av förra veckan.

Det är en omfattande och till viss del komplicerad narkotikahärva som polis och åklagare i Östersund arbetar med just nu.

Förutom dessa nio häktade personer finns fler misstänkta i härvan berättar Ulf Berg, en av de utredare som arbetar med fallet.

– Vi har kommit relativt långt i utredningen men det är också mycket att göra, bland annat fler förhör, säger Ulf Berg.

Det var ett halvt kilo amfetamin som togs över gränsen mellan Finland och Sverige som är upprinnelsen till utredningen. Två bilar stoppades av tullen i Haparanda och i dem hittades narkotika.

De första misstänkta, sex stycken, häktades 25 oktober. Ytterligare en person, hemmahörande i Stockholms län häktades förra veckan, i torsdags.

I fredags häktades också två män i 30-årsåldern, båda hemmahörande i Jämtlands län. De häktades på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Åklagaren ville även att en man i 20-årsåldern, från länet, skulle häktas men tingsrätten tyckte inte att det fanns skäl för häktning. Men han är på sannolika skäl misstänkt för två fall av narkotikabrott som ska ha begåtts i september och oktober i år.

Enligt Ulf Berg finns både köpare och säljare bland de häktade.

Det som gör att utredningen tar tid är bland annat antalet inblandade personer och att polisen samarbetar med flera andra aktörer, till exempel tullen, samt att de häktade finns på olika platser i landet.

– Det är jag och en utredare till som arbetar med detta. Vi reser runt mellan flera orter, Umeå, Gävle, Falun och Östersund, säger han.

Flera av de misstänkta och häktade är hemmahörande i Finland.

– I och med att de kommer från ett annat land gör det också att utredningen tar längre tid, bland annat behövs tolkar när det ska göras förhör, säger Ulf Berg.

– Det tar också en del tid eftersom att SKL ska analysera fingeravtryck och sådant, säger han.

De första sex personerna som häktades kan komma att åtalas på måndag till veckan.

Det är åklagaren som fattar beslut om åtal, åklagare Katarina Eriksson har inte gått att nå för en kommentar till det.

Fotnot: SKL är Statens kriminaltekniska laboratorium