Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många frågetecken kring påstådda örnfakta i Moskogen

Även länsstyrelsen ställer sig frågande till flera av uppgifterna i Maria Kjellströms polisanmälan mot JP Vind som LT skrev om igår.

Bland annat saknas bevis för att Moskogen skulle vara ett av Sveriges viktigaste revir för kungsörn eller att det finns flera örnbon mitt i det planerade vindparksområdet.

Ansvarig för kungsörnsinventeringar på länsstyrelsen, Tomas Bergström, säger att länsstyrelsen aldrig skulle gå ut med uppgifter om var örnbon finns, varken i Moskogen eller på annan plats.

– Det är sekretessbelagd information, säger han.

När det gäller örnförekomst i Moskogen säger Bergström att inventeringar pågår. Det han syftar på är just JP Vinds inventeringsarbete.

Däremot finns såvitt han vet inga fastställda örnförekomster i området, bara rykten om att örn förekommer. Han har heller ingen anledning att ifrågasätta det inventeringsarbete Bengt-Göran Carlsson gör för JP Vind.

I polisanmälan anklagar Kjellström, som leder motståndet mot en vindpark i Moskogen, JP Vind och Carlsson för att skrämma bort örnarna och göra området ”örnfritt” inför en kommande länsstyrelseinventering. Hon hävdar också att endast länsstyrelsen har mandat och ansvar för att göra örninventeringar. Men båda dessa påståenden avfärdas av Bergström.

– I princip får vilken privatperson som helst gå ut och titta efter örnar, säger Bergström, som dock tillägger att om en person tror att någon gjort sig skyldig till grovt miljöbrott så är en polisanmälan rätt väg att gå.