Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förstagångsväljare men få vet hur och om de ska rösta

/
  • Camilla Svedbom Halvarsson, Elin Morén och Nathalie Wikander, EsBd (estetprogrammet), har det ganska klart för sig vad de ska rösta på. ”Jag tycker att jobb är en viktig fråga”, säger Camilla. ”Det är så många frågor som går genom EU. Bostäder är en viktig fråga. Nu när 80-talisterna ska ut på bostadsmarknaden finns det inte mycket över till oss”, säger Elin. ”Man ska ta chansen att rösta, fast jag har inte helt bestämt mig”, säger Nathalie.
  • Gustav Bromée, vinter akrobatik och Hannes F Franke, estet/musik: ”Jag kommer nog inte att rösta. Jag är inte så insatt”, säger Gustav. ”Jag ska nog rösta på miljöpartiet. De är inte så extrema”, säger Hannes.
  • Rebecka Andersson, estet/teater: ”Jag ska förhandsrösta nu i eftermiddag, men jag är inte så insatt egentligen. Miljön är viktig nu när vi har klantat till det. Det är vårt fel att vi har släppt ut så mycket koldioxid.”
  • Egil Nielsen, trädesign: ”Jag är inte så insatt och eftersom jag är norsk medborgare får jag inte rösta. Men jag vill att Norge ska gå med i EU.”
  • Camilla Svedbom Halvarsson, Elin Morén och Nathalie Wikander, EsBd (estetogrammet), har ganska klart för sig vad de ska rösta på. ”Jag tycker att jobb är en viktig fråga”, säger Camilla. ”Det är så många frågor som går genom EU. Bostäder är en viktig fråga. Nu när 80-talisterna ska ut på bostadsmarknaden finns det inte så mycket över till oss”, säger Elin. ”Man ska ta chansen att rösta, fast jag har inte helt bestämt mig”, säger Nathalie.

Närmare 600 000 förstagångsväljare får rösta i årets EU-val. Det är åtta procent av väljarkåren och rekordmånga.
– Man ska ta chansen att rösta, fast jag har inte helt bestämt mig, säger Nathalie Wikander, förstagångsväljare som tar studenten om tre dagar.

Annons

Vid Europaparlamentsvalet i juni är antalet förstagångsväljare i ett EU-val i Sverige cirka 588 000 personer. Det innebär att cirka åtta procent av väljarkåren har nått rösträttsåldern sedan 2004 års val konstaterar SCB, Statistiska centralbyrån, i en undersökning.

Fast det är lite si och så med valdeltagandet. Enligt nya siffror från SCB var 38 procent av ungdomarna osäkra på om och i så fall vilket parti de skulle rösta på.

En som helt säkert röstar är för övrigt 19-årige Björn Lindgren från Östersund. Han står på 14:e plats på miljöpartiets lista inför EU-valet den 7 juni.

Han är en av de yngsta kandidaterna i valet och tycker att EU behöver fräschas upp.

– Vad jag kan se är jag den yngsta kandidaten topp 15 av alla partier som nu sitter i parlamentet. I dag är medelåldern i parlamentet 55 år, men ett parlament måste representera hela folket. Det finns gott om representanter som vet hur det är att vara medelålders i dag; det som saknas är någon som företräder oss unga, säger han i ett pressmeddelande. Valdeltagandet till Europaparlamentet har överlag varit uselt ur svensk synvinkel.

Vid 2004 års EU-val röstade endast 38 procent av svenskarna och ska man tro en undersökning som EU-parlamentet gjorde för ett par veckor sedan kommer ännu färre att gå till valurnorna i år – 30 procent – alltså färre än var tredje svensk. Bara Tjeckien och Slovakien beräknas locka färre röstberättigade med 24 respektive 16 procent.

Å andra sidan har SCB publicerat gjort en egen valundersökning som pekar på ett rekordår där 49 procent av svenskarna sägs gå och rösta innan den 7 juni.

Mer läsning

Annons