Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många flyr kyrkan

Annons

Konflikterna inom Frösö församling är ingen bra reklam för kyrkans verksamhet. Tyvärr är det heller inte första gången motsvarande problem uppstår i någon av kyrkans församlingar.

Jag är inte speciellt religiös, men uppskattar det kristna budskapet som en bra värdegrund och kan också uppskatta många av traditionerna kopplade till kyrkans verksamhet.

I dag lämnar många medborgare kyrkan och sparar in en icke oväsentlig slant (kyrkoskatten) på detta. Hur skall kyrkan långsiktigt hantera detta?

Min egen reflektion är att prästens huvuduppgift är att predika det kristna budskapet och inte minst själv leva upp till det. Därutöver bör den som är mest lämplig kunna leda en större församling, där det ingår ett antal anställda. I min värld förutsätts en präst vara driven av ett ideal och inte en karriär, där målet är att ha en så hög lön som möjligt. De löneskillnader som visas inom Frösö församling är stötande och obegripliga för en utomstående. Att den aktuelle f d kyrkoherden är beredd att för egen vinnings skull dränera församlingens ekonomi gör att hans kristna engagemang också måste ifrågasättas.

För kyrkans överlevnad bör stiftet engagera sig och ställa saker och ting till rätta. Att en planerad ungdomsverksamhet skall stryka på foten av de skäl som framkommit är absolut oacceptabelt.

Att många som mig annars ifrågasätter om inte de skattepengar, som går till kyrkan kanske kan användas på ett bättre sätt i samhället.

Sten Bredberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel