Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många felparkerare i Åre sedan nyordning infördes

/
  • En lång rad felparkerade bilar mötte lapplisan på Årevägen väster om torget i Åre i torsdags. Där har man tidigare kunnat stå och att det nu var förbjudet var det få som insåg.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åres nya trafikregler har trätt i kraft. Att det innebär vissa ändringar i Åres parkeringssituation blev klart i torsdags för en rad aningslösa felparkerare.

Annons

På norra sidan av Årevägen mellan torget och St Olavsvägen har man tidigare kunnat parkera i upp till två timmar med p-skiva. Men de som stod där i torsdags fick p-böter, vilket irriterade inte bara dem. Även butiksägare längs gatan ilsknade till när deras kunder åkte på p-böter på 600 kronor.

Parkeringsvakten gjorde förstås bara sitt jobb, men fick ta mycket diskussioner.

– Jag försöker informera folk att de inte får stå här. Jag följer bara de nya förhållningsorder jag fått från kommunen, sade hon till LT.

I övrigt vill hon inte uttala sig utan hänvisar till kommunen.

Kommunens trafikutredare Karin Estensson bekräftar att den nya trafikordningen medfört vissa ändringar. I fallet Årevägen var parkering på ena sidan gatan ett tillfälligt beslut. Nu återställs tidigare ordning med parkeringsfri zon. Man får inte stå på någon sida.

– Det fungerar inte att ha parkering där med snöröjningen och så är det för smalt, säger hon.

Detta meddelas endast genom att P-skyltning tagits bort. Man får läsa skyltarna helt enkelt.

Ett fåtal nya p-platser har tillkommit på Årevägen strax väster om kyrklägdan. Men Åre har fortfarande stor brist på parkering, det är Estensson akut medveten om. Så det kan bli tillfällig parkering på Årevägen igen senare på säsongen.

En annan trafikändring är på Tottvägen där det under några år varit förbjuden genomfart upp mot Fresks och Tott hotell. Nu öppnas gatan upp för trafik i bägge riktningar men med varningsskyltar för brant backe nedanför och ovanför Hotell Granen.

Mer läsning

Annons