Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många deltidsbrandmän hotar med uppsägning

Just nu pågår förhandlingar om kollektivavtal mellan Brandmännens riksförbund (BRF) och Sveriges kommuner och landsting samt arbetsgivarförbundet Pacta, men de går inte bra. Kommer parterna inte överens kan länet mista en stor del av deltidsbrandmännen.

– På vissa orter är det hela styrkan som funderar på att säga upp sig, säger Håkan Olofsson som är avdelningsansvarig för Brandmännens riksförbund.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått i några månader, och efter onsdagens förhandlingar uppdaterade den fackliga ombudsmannen sina medlemmar med att de inte kommit någonstans. Brandmännen vill förbättra sina arbetsvillkor med att bland annat få betald semester och betald ledighet vid när anhörigs bortgång och begravning. Det vill även ha en löneutveckling som gör det möjligt att rekrytera ny personal samt en respektfull lösning för kvinnliga brandmän under graviditet och amning eftersom de inte får jobba i utryckningstjänst under amning då de andas in brandröken.

I Jämtlands räddningstjänstförbund finns de enda heltidsanställda brandmännen i Östersund, och skulle många deltidsbrandmän sluta skulle det få stora konsekvenser. Rekryteringen av deltidsbrandmän har varit trög och den förändrade arbetsmarknaden där människor jobbar längre från orten de bor har gjort att det varit svårt för deltidsbrandmännen. Det eftersom de som jobbar jour måste kunna ta sig till stationen på under fem minuter och det hinner inte de som jobbar på annan ort. På flera stationer har man därför tvingats hitta lokala lösningar.

– Vissa nyckelpersoner har jour nästan varje dag eftersom de jobbar på orten och skulle de sluta skulle hela stationen falla, säger Håkan Olofsson.

Vad händer om många deltidsbrandmän skulle sluta?

– Då skulle kommunerna tvingas anställa brandmän på heltid och det skulle bli mycket dyrare än vad det är i dag, säger Håkan Olofsson.

Nu finns ett möte med SKL och Pacta inplanerat, och Brandmännens riksförbunds styrelse ska träffas i helgen för att planera vad de ska göra här näst. Oavsett vad som händer är i alla fall en sak säker.

– Det blir ingen strejk, det kan vi inte. Däremot har vi många andra idéer på vad vi skulle kunna göra, och svenska brandmän har aldrig varit mer sammansvetsade än vi är idag, säger Håkan Olofsson, avdelningsansvarig för Brandmännens riksförbund.