Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många byter gymnasieprogram

Många av de elever som ska börja gymnasiet på måndag har ändrat sina studieval under sommaren. Och det är fortfarande inte för sent att göra ett omval.

På måndag är det skolstart för de allra flesta gymnasieelever i länet. De flesta har förstås slutgiltigt bestämt sig för vilket gymnasieprogram och vilken inriktning de vill läsa. Men det finns fortfarande många som våndas.

– Det är väldigt många som har ångest över det här och har gått och tänkt hela sommaren på om de gjort rätt val, säger Ann-Marie Kuru som arbetar som intagningssekreterare på Jämtlands gymnasieförbund.

Hon berättar att hon även så här nära terminsstarten får flera samtal varje dag från elever som vill ändra sitt gymnasieval. Enligt Ann-Marie Kuru kan det i år röra sig om cirka 25 procent av alla förstaårselever som ändrar sina val.

– Det har hänt jättemycket under sommaren. Jag tror att det är så för många att när de söker via datorn så tänker de att de alltid kan ändra sig. Sedan när intagningsbeskedet kommer då blir det allvar och de känner att det är på riktigt.

Men som tur är finns det en hel del ströplatser på många gymnasieprogram och den som vill ändra sig har möjlighet att göra det även efter terminsstarten berättar Ann-Marie Kuru.