Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många brott anmäls inte: ”Det finns ett stort mörkertal”

Många småbrott som sker hos företag blir aldrig anmälda. Nu vill entreprenörerna se mer av polisen ute på gatorna och på arbetsplatser.

– Ett stort problem är att de inte anmäler brotten för att de inte känner att det är någon idé. De är skitförbannade, det säger Magnus Rydhult från Trygghetscentrum i Sveg.

Annons

Företagare vill ha mer aktivitet, synlighet och förståelse från polisen. Det säger Magnus Rydhult som jobbar på Trygghetscentrum i Sveg. De har cirka 350 företag i Jämtlands län anslutna till sig, det är åkerier, skogsentreprenörer, grävmaskinister, butiker och villaägare bland annat. Nätverket jobbar för att hjälpa och varna företagare och jobbar för att fler brott och allvarliga händelser kan klaras upp.

– Många entreprenörer drabbas av småbrott. De blir av med diesel och maskiner, de utsätts för skadegörelse och inbrott. Ofast är det sådana brott som aldrig klaras upp och polisen åker inte ens ut på plats, säger Magnus Rydhult som varje vecka pratar med åtskilliga företag som vill prata om det som drabbat dem.

– Det tär på deras ekonomi och många lägger av eller går i konkurs. De är skitförbannade.

Trygghetscentrum har en larmkedja där 4 500 mottagare i landet är med och det växer varje dag. När ett brott händer hos en entreprenör larmar de till Trygghetscentrums larmcentral som i sin tur går ut med sms med tid, plats och vad som har hänt till anslutna företagare, polisen och vaktbolag.

– När någon drabbas följer vi upp varje stöld. Vi ringer upp målsägare och ger stöd. Privatpersoner får oftast stöd när det händer något medan företagare glöms bort, säger Magnus Rydhult.

Magnus Rydhult märker en stor skillnad på länen. I Dalarna till exempel är poliserna mer ute på fältet och träffar företagare, vilket inger förtroende.

– Poliserna här i länet gör ett bra jobb, men de måste synas ute mer bland företagarna. I Jämtland har vi inte nått ända fram, säger han.

Han bedömer inte att Härjedalen har mer brott än andra kommuner, men det är återkommande småbrott.

– Det finns ett stort mörkertal bland brott som aldrig anmäls. Under 2009 var det 350 kubikmeter diesel som anmälts stulet i Dalarna med ett värde på omkring 3 miljoner. I Jämtland anmäldes cirka 100 kubikmeter diesel, och det är säkert 100 kubikmeter som inte är anmält, säger han.