Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många barn skadas i mopedolyckor

Varje år skadas 4 500 barn och ungdomar så illa i mopedolyckor att de måste uppsöka sjukhus.

Två tredjedelar är pojkar och värst drabbade är 15-åriga killar, visar ny statistik som Barnolycksfallsfonden har analyserat.

Precis som i biltrafiken är det de yngsta och mest oerfarna förarna som råkar ut för flest olyckor.

– Det är en otrolig pik just vid 15 år, sen går det ner ganska snabbt, säger Björn Sporrong, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

TT: Varför det?

– Man missbedömer farligheten, moppen går fortare än man tror. Dessvärre är det också väldigt lätt att trimma en EU-moppe. Att pojkar är så överrepresenterade i statistiken kan bero på att de är mer benägna att trimma sina mopeder än vad tjejer är.

Flest singelolyckor

Statistiken visar också att två tredjedelar av olyckorna är singelolyckor medan en fjärdedel handlar om krockar med bilar, lastbilar och bussar.

– Det beror nog på att man inte riktigt kan hantera mopeden fullt ut. Man missbedömer både fart och avstånd. Dessutom har många mopeder ganska små däck och är kanske inte så lättmanövrerade som man tror, säger Björn Sporrong.

Både bland pojkar och flickor är det knän, armbågar och handleder som är mest utsatta. Huvudskador är däremot betydligt vanligare bland tjejer.

Färre dödsfall

En ljuspunkt är att antalet dödsolyckor har minskat rejält sedan 1970-talet. Då omkom 20–30 barn och ungdomar per år i mopedolyckor, i dag har siffran sjunkit till cirka fem om året.

– De dödsfall som inträffar har oftast med huvudskador att göra. Att antalet minskat beror förmodligen på hjälmtvånget, säger Björn Sporrong.

Han har två råd till blivande mopedister:

– Träna ordentligt och undvik att köra i alltför besvärliga situationer innan du lärt känna din moped. Och använd alltid hjälm!

Barnolycksfallsfonden bildades 2007 och drivs av Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens barnsjukhus.