Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bakom mathuvudstaden

Annons

I regeringens ambition att skapa Matlandet Sverige innehar Jämtland utan tvekan en tätposition. En kvittens på detta kom nyligen när regeringen utsåg Östersund till Sveriges mathuvudstad. Naturligtvis är detta otroligt glädjande och hedrande.

Hur gick det här nu till? Jag vill påstå att det inte var en slump utan resultatet av ett långt och målinriktat arbete från såväl enskilda människor som organisationer och myndigheter.

Stor betydelse har Eldrimner haft, som från 1995 till 2005 hade till uppgift att utveckla den lokala småskaliga matproduktionen i länet, numera fungerar man som nationellt resurscentrum för mathantverk. En viktig roll spelade också det breda livsmedelsprojektet ”Mer Värd Mat”, med LRF som projektägare, som under 7 år målmedvetet inspirerade och skapade mötesplatser över branschgränser för både stora och små livsmedelsproducenter. Landstingsägda JILU är också en aktör som haft betydelse. Till detta kommer många enskilda entusiaster och portalfigurer i hela länet.

I Jämtland har vi de bästa förutsättningar för att producera livsmedel, rent vatten, ren luft och litet behov av bekämpningsmedel. Dessutom finns bland våra bönder kunskap baserad på både tradition och innovationsförmåga. Det är detta som är basen i den förädlingspyramid som vi ser toppen av i form av läckra ostar, lufttorkade korvar och välkomponerade restaurangmenyer. Utan råvaror av högsta kvalitet skulle mathantverket stå sig slätt.

I regeringens vision om ”Matlandet Sverige” återfinns fem fokusområden; offentlig mat, primärproduktion, livsmedelsförädling, matturism och restaurangbranschen. Jämtland ligger särskilt bra till inom fyra av dem. När det gäller det femte, den offentliga maten, tar vi just nu ett stort kliv framåt. I den upphandling som nu pågår får lokala producenter en betydligt större chans än tidigare att bli leverantörer till de offentliga köken. Förhoppningsvis innebär detta att mat baserad på närproducerade råvaror snart börja serveras på skolor, dagis och äldreboenden.

Utnämnandet till landets mathuvudstad bekräftar att Östersund och Jämtland i dag innehar ledartröjan. Den har vi tänkt behålla genom att även fortsättningsvis vara ett steg före resten av landet. För detta krävs samarbetsvilja, påhittighet och en förmåga att optimalt använda tillgängliga resurser .

Målet är inte att Jämtland skall bli Nordens Toscana utan att Toscana så småningom skall sträva efter att bli Sydeuropas Jämtland.

Håkan Nilsson

ordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel