Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många asylsökande i Grytan känner sig utpekade efter överfallen mot kvinnor

Många asylsökande i Grytan känner sig utpekade som grupp efter den senaste tidens överfall mot kvinnor i Östersund. Det bekräftar Emma Arnesson från "Hej Främling".
– Det påverkar dem väldigt mycket, säger hon.

På måndagskvällen hölls ett möte på Grytans asylboende. Syftet var att informera om den senaste tidens anmälda överfall mot kvinnor i Östersund – men också att låta de boende dela med sig av tankar och synpunkter kring det som har hänt.

Läs även: Emma Arnesson: "Det känns väldigt viktigt att nattvandringen fortsätter"

Många av de boende på asylboendet känner att Östersundsbornas attityder mot asylsökande har ändrats radikalt sedan den senaste tidens händelser med överfall mot kvinnor.

– Östersund har varit ganska unikt i Sverige tidigare, där man som flykting har upplevt Östersund som en väldigt välkomnande stad. Man tittar varandra i ögonen och ler, det har nästan varit det bästa med att komma till Östersund – man blir sedd som individ och känner sig välkomnad till Östersund av etablerade svenskar. Man har märkt att det har förändrats efter den senaste tidens överfall – och det gör många väldigt obekväma. Det är flera som har haft upplevelser att personer snarare tittar ner i backen, kanske kommer med någon elak kommentar eller att tjejer byter sida på gatan när de ser att det kommer personer med utländsk bakgrund, säger Emma Arnesson.

Läs även: "Framåt våren kommer det bli ganska stökigt – den känslan finns"

Hon beskriver måndagens möte som fullt av idéer där de asylsökande är beredda att göra mycket för att få tillbaka och skapa förtroende hos etablerade svenskar. Ett beslut togs att "Hej Främling" ska fortsätta med regelbunden nattvandring, som de senaste helgerna.

– Det är många boende som känner att man utpekas som grupp. Det är mycket snack om etnicitet och att det är boende på Grytan som har gjort överfallen. Våra vänner kan inte identifiera sig med det som har hänt på något sätt, så det skapar så klart en obehagskänsla, säger Emma Arnesson.

Läs även: Lampor förblir tända på lördag kväll

Läs även: Kvinna misshandlad utanför Mittpunkten – förföljdes av gäng

Läs även: Här kan du läsa alla LT:s artiklar om överfallen i Östersund