Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många åsikter kring turistmomsen i Härjedalen

Turistmomsen varierar kraftigt i Sverige. Det är till exempel fyra gånger så hög moms på en guidad viltskådningstur som på en djurparksbiljett.

– Det är diskriminerande när vissa verksamheter har högre momssatser, säger Rolf-Arne Ullaeus, projektledare på Destination Funäsdalen.

Biobesök, konserter och inträden till djurparker klassas som kultur och momssätts med sex procent. Större sightseeingarrangörer som kör rundturer i buss och båt räknas som transporter och har också en moms på sex procent. Guidade turer till fots, cykel eller kajak är däremot upplevelser och då gäller en moms på 25 procent.

– Jag förstår inte varför fysisk aktivitet, som är främjande för både kropp och själ, ska vara högre beskattat än om man rullar på asfalt, säger Rolf-Arne Ullaeus.

– Det borde vara tvärtom istället. Ekoturism är nyttigare på alla sätt och vis, säger Inga Björk från Sveg, som precis startat kajakguidade turer på Rogen.

Svenska ekoturismföreningen har gjort en kartläggning på olika semesternöjen och den visar att dagens momssystem är krångligt, byråkratiskt och att det missgynnar de mest arbetsintensiva delarna av den alltmer betydelsefulla besöksnäringen. Nu vill de att partierna klargör om de är beredda att förändra dagens regler för moms på olika turismtjänster.

– Vi håller naturligtvis med. Momsen slår hårt på slutpriset och självklart påverkar det gästens val av verksamhet vilket i sin tur kan drabba enskilda företag, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Ola Andersson, vd på Lofsdalens fjällanläggningar, tycker också att det är märkligt med olika spelregler för olika verksamheter.

– Även om inte vi drabbas så mycket av det personligen förstår jag problematiken. Det är komplicerat med olika momssatser och jag tycker det är svårt att motivera varför det blir en dyrare produkt bara för att den klassas som upplevelse, säger han.

Välkänt och uppmärksammat är att restaurangbesök momssätts med 25 procent medan pizzan för avhämtning klarar sig undan med tolv procent. Vidare är momsen dubbelt så hög på övernattningar i gästhamnar jämfört med campingplatser.

– Ja, det är inte konsekvent, det kan man inte uttrycka. Men rent generellt är det inte ett jättestort problem, det gäller bara att ha ett bra kassa- och bokföringssystem, säger Andreas Edholm, vd för Destination Vemdalen.

– Jag tycker det ska vara en jämlik och rättvis beskattning annars blir det en snedvriden konkurrens, avslutar Rolf-Arne Ullaeus.