Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många äldre väljer matleverantör

Sedan de äldre i Östersunds kommun fått börja välja mat från fyra olika leverantörer har antalet portioner som lagas vid kommunens matproduktion minskat till hälften.

Från första april får de som får mat hemlevererad välja mellan fyra olika kök som kvalitetsgranskats av kommunen. Många har utnyttjat möjligheten att välja.

– På kommunens matproduktion har det skett en halvering och jag vet att på till exempel Mr Husman som tidigare lagade 200 portioner mat per dag har det ökat till 1000 personer per dag, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Jag tror inte att det beror på att kommunens mat är dålig utan att man vill välja och prova på något nytt.

Men det har varit en del problem i starten med matdistribution till kommunens äldre.

– Det är en stor omställning och vi har haft vissa inkörningsproblem, det är många delar och en stor omställning för verksamheten, säger Katarina Finn Nyberg.

I lördags berättade LT om en kvinna i 90-årsåldern som drabbats av stora problem vad gäller distributionen av matlådor. Kring påsk fick kvinnan inte levererat på nio dagar.

– Det har varit vissa problem, men det måste vara övergående och i de fall där det inte fungerat måste vi se över rutinerna, säger Katarina Nyberg Finn.

Katarina Nyberg Finn poängterar också att möjligheten att välja mat har inneburit nya arbetsuppgifter för hemtjänstpersonalen.

– Det gäller ju att kvalitetssäkra det här och det är hemtjänstpersonalen som ska hjälpa dem som behöver att beställa maten, säger hon.

• Hur bedömer du läget nu?

– De signaler vi har fått tyder definitivt på att läget är under kontroll, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun.