Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många äldre får farliga mediciner

En stor andel av de äldre i Strömsunds kommun får mediciner som Socialstyrelsen anser är direkt olämpliga. Situationen i Bräcke är annorlunda. Där medicineras relativt få äldre med olämpliga mediciner.

Experter på Socialstyrelsen har listat ett antal läkemedel som inte bör ges till äldre om det inte finns särskilda skäl. Men trots att läkemedlen och deras påverkan är väl kända skrivs de ut till mer än var tionde person över 75 år. I vissa av landets kommuner är andelen olämpliga läkemedel dessutom betydligt högre än riksgenomsnittet.

Socialstyrelsens statistik anger hur stor andel av alla personer över 80 år som använde något eller några av de olämpliga läkemedlen. I Strömsunds kommun var kvoten vid den senaste mätningen en av de högsta i landet, 16 procent.

Bland de äldre i Bräcke kommun var användningen av olämpliga mediciner betydligt lägre, bara 8 procent. Även Krokom, Härjedalen och Åre kommuner var användningen lägre än riksgenomsnittet.

Johan Fastbom är professor i geriatrisk farmakologi vid Karolinska institutet och en av de som har varit med och tagit fram Socialstyrelsens lista. Enligt honom tyder de stora variationerna på att onödigt många äldre får olämpliga mediciner.

– Är det stora skillnader mellan olika kommuner så talar det för att det finns kvalitetsbrister och ett visst mått av slentrianmässig behandling, säger han.

Från Jämtlands län rapporteras även statistik för en annan åldersgrupp än den som gäller i Socialstyrelsens mätningar. Den visar att användningen har varit på nedåtgående de senaste två åren, men variationerna är fortfarande stora mellan olika kommuner. Strömsund låg under 2012 högst med 13 procent och Bräcke lägst med cirka 7 procent.

Anledningen till att Socialstyrelsen har en lista över olämpliga läkemedel är att gamla människor löper en betydligt större risk att drabbas negativt av medicinernas effekter och biverkningar. Johan Fastbom berättar att äldre människors kroppar inte omsätter vissa läkemedelssubstanser tillräckligt snabbt och att det kan ge flera oönskade bieffekter.

– Till exempel så kan ett sömnmedel fortsätta att vara verksamt även dagen efter. Där handlar det om en grupp läkemedel som kallas för långverkande bensodiazepiner, förklarar han.

En annan typ av läkemedel, med så kallade antikolinerga effekter, bör i möjligaste mån inte skrivas ut till äldre eftersom risken för negativa biverkningar även där är stor.

– Det kan handla om effekter i kroppen som muntorrhet, förstoppning och svårt att kissa. Men sedan kan man också få effekter i hjärnan. Sämre förmågor som nedsatt minne, förvirring och i svårare fall demensliknande tillstånd, säger Johan Fastbom.

Han tillägger att det inte handlar om något absolut stopp för de olämpliga läkemelena men att de inte ska skrivas ut slentrianmässigt.

– Det är alltid en balans mellan nyttan med ett läkemedel och risken med läkemedlet. Det handlar alltid om att ställa en rätt diagnos.