Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandalas mot uranbrytning

/
  • I Badhusparken och på flera andra ställen i stan skapade Anna-Stina Örn mandalas  i snö den gångna helgen.Symbolen för radioaktivitet och kemiska beteckningen för uran ingår i mandalan som är en protest mot planerad uranbrytning  i länet. Foto: Privat

Anna-Stina Örns mandalas i snö har ett inbyggt budskap: Det tjänar ingenting till att hålla fast vid det materiella.
Konstverken skapades i lördags och nu har de för länge sedan försvunnit med vårregnet.

Annons

Anna-Stina Örn är född och uppväxt i Jämtland och numera konststuderande i Stockholm. I helgen som gick var hon på besök i hemtrakterna och skapade snökonst i protest mot provborrning efter uran.

– Jag har följt med i debatten om provborrningarna och oroat mig. Jag tycker det är väldigt skrämmande att man tänker börja leta efter uran i Jämtland, säger hon.

På ett knappt tiotal ställen i Östersund sprayade Anna-Stina sina verk, mandalas i rött med symbolen för radioaktivitet i mitten och kemiska beteckningen för uran – U – runt omkring.

– Jag inspirerades av buddhismens meditationssymbol – mandalan – och ville göra ett konstverk som skulle skänka en stunds kontemplation och eftertanke, säger Anna-Stina Örn.

– Min förhoppning var att de som såg snö-mandalan töa bort, likt då tibetanmunkarna sopar ihop sin sand-mandala efter avslutad meditation, skulle påminnas om allts förgänglighet.

Den röda färgen i mandalan renar från begär och den vita renar från okunnighet, förklarar Anna-Stina Örn.

– Samtidigt utstrålar den livskraft till den som passerar och till den jämtländska naturen.

Tack så mycket!

Anna-Stina Örn

070-4591684

Mer läsning

Annons