Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måndag kväll i Stugun: Livet är en schlager!

/
  • Lena Blixt är en av dem som åkt från Borgvattnet till den gemensamma sångövningen i Stugun i kväll. Att det är tio mil tur och retur avskräcker inte en inbiten körsångare.Ulrika Dahlberg, i svart i bakre raden, räknar dagarna till konserterna och sen till början av april då hon ska föda sitt andra barn. ”Det börjar bli lite svårt att sjunga nu, jag får inte plats med så mycket luft i magen”, säger hon.
  • Körportföljen innehåller allt som är nödvändigt vid en sångövning, från notpärm till halstabletter.
  • Körledaren Marie Källström är en bygdens dotter som återvänt. ”Jag föddes i Övsjö och växte upp i Östersund. Nu är jag bosatt i Västanede”, berättar hon.
  • Lena Blixt är en av dem som åkt från Borgvattnet till den gemensamma sångövningen i Stugun i kväll. Att det är tio mil tur och retur avskräcker inte en inbiten körsångare.Ulrika Dahlberg, i svart i bakre raden, räknar dagarna till konserterna och sen till början av april då hon ska föda sitt andra barn. ”Det börjar bli lite svårt att sjunga nu, jag får inte plats med så mycket luft i magen”, säger hon.
  • Tillsammans mönstrar Stuguns och Borgvattnets körer dryga 30-talet personer som älskar att sjunga och är superlojala med sina kamrater. ”Alla ställer upp när det är dags för våra framträdanden. ”I fjol gjorde vi 28 stycken”, berättar körledaren Marie Källström.Efter kaffepausen går karlarna åt sidan för få träna i lugn och ro på koreografin till ”Diggiloo, diggiley”. Helt lätt är det inte: ”Man skull ha hadd en rullator te håll i se ti”, säger Per Sundin, längst till vänster. (Om de ska ha guldskor på sig vid konserterna? Ja, gå dit och se själva...)

”Främling, vad döljer du för mig ...” Vi hör sången på långt håll när vi närmar oss samlingssalen i Stuguns skola. Det är måndag, klockan är sju och Stuguns och Borgvattnets körer övar. ”Schlager i våra hjärtan” är rubriken på programmet.

Annons

Vi hör dem men de hör inte oss. För inte har en försynt redaktörsknackning på dörren en chans mot ljudet från över 30 frejdiga sångare som ger järnet i en Carola-refräng.

Körledaren Marie Källström eldar på bakom sitt piano, Sture Nilsson och Janne Åslin står för kompetent komp på bas och gitarr. Och fotografen och jag plågas inte nämnvärt där vi står i snödrivan utanför glasdörren. Det är en mild februarikväll och det här är skoj att se och lyssna på.

Och skoj att sjunga, säger samtliga korister som vi pratar med när vi så småningom blivit upptäckta och hjärtligt välkomnade in att delta i gemenskapen.

I fjol sjöng de Benny Andersson, i år är det schlager av alla möjliga kända svenska artister. Inspirerande teman båda två, det är alla överens om.

– Ja, man måste göra det man gillar, säger Marie Källström. Och de här låtarna har alla en relation till.

Marie är kantor i Stuguns och Borgvattnets församlingar och bland det första hon gjorde när hon tillträdde för cirka fem år sedan var att föra samman de båda församlingarnas körer.

– Här i Stugun var de nästan bara altar och sopraner. I Borgvattnet var det gubböverskott. När vi slår ihop har vi över 30 sångare och en bra fördelning mellan stämmorna.

Det är Marie som skriver de flesta arrangemangen.

– Just när det gäller schlager finns ju ingenting i körsättning. Så man får göra det själv. Det kan vara lite kruxigt, säger hon.

Men sångarna är mer än nöjda med hennes insats.

Jag smyger mig in bredvid sopranen Eva Amrén och försöker nynna med i överstämman till ”Jag ljuger så bra”.

– Det är kul att få sjunga något annat än melodistämman. Maries arrangemang är jättebra, säger Eva.

Bredvid Eva sitter soprankollegan Ulrika Dahlberg. Hon förblir sittande när de andra reser sig upp. Hon har en stor mage att bära på och det blir tungt att stå för länge.

Förlossningen är beräknad till början av april, så Ulrika är rätt säker på att hon ska hinna vara med på alla de tre planerade konserterna; 6 mars i Stugun, 7 mars i Borgvattnet och 14 mars i Hammarstrand.

– Det här vill man inte missa. Det är så himla roligt, säger hon.

Många åker långt för att vara med på körövningarna. För Ulf och Jonna Magnusson är det sex mil enkel resa från hemmet i Fullsjön till sångövningen i Stugun. Men det tar de gärna. Sångarglädjen och gemenskapen med de andra ger så oerhört mycket.

– Och så samåker vi ju, säger Tage Torgersson från Borgvattnet. Det är alltid fullt i bilarna och vi sjunger på vägen. Då är vi redan uppsjungna när vi kommer fram.

Flera körmedlemmar kommer att sjunga solo vid schlagerkonserterna.

– Vi har så många duktiga solister inom körerna så vi behöver inte ta in någon utifrån, säger Marie Källström.

Hon kommer också att sjunga några egna solon, och jag hoppas att hon inte misstycker om LT avslöjar att det ena blir Jill Johnssons ”Kärleken är”.

Hon vill gärna vara lite hemlighetsfull kring detaljerna i programmet, Marie. Men hon låter förstå att det kommer att bli melodifestivalstämning och att en jury ska utses som avgör vilka sånger som låter bäst.

Vi i LT-teamet avundas verkligen inte den juryn. Den kommer att få ett tufft jobb, för att döma av den sångövning vi har fått vara med om i kväll kommer samtliga nummer att låta fantastiskt bra.

Mer läsning

Annons