Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månadens trädgård: Oktober

Hösten har omfamnat Sverige och nu drar den andra planteringssäsongen igång. – Det går att göra mer än vad man tror för att hålla inspirationen vid liv. Passa på att plantera lite nytt nu, säger Ulla Fogelström, trädgårdsmästare.

Under hela oktober går det utmärkt att plantera nytt i trädgården.

– Många kan vara rädda för att plantera för att det är kallt. Men det går jättebra att göra det fram tills det blir några minusgrader. Det mesta som man planterar grävs ner. Rotsystemet nås aldrig av frosten, säger Ulla Fogelström.

Rosor, pioner och fruktträd är perfekta att plantera i oktober.

– Det är nu vårlökarna ska ner. Det är bråttom med de små lökarna som krokus och snödroppe. De större lökarna kan planteras i stort sett under hela oktober, säger Ulla Fogelström.

Nu börjar även löven lägga sig som ett täcke över gräsmattan. Löven behöver nödvändigtvis inte krattas upp.

– Det är lite upp till var och en hur man gör. Vissa låter löven ligga kvar eller rafsar ned dem i rabatten. Det blir en kompostprocess som ger näring åt växterna. Men visst kan det vara trevligt med en höststädning, säger Ulla Fogelström.

Men det är inte bara själva trädgården som kan behöva en höststädning.

– När säsongen går mot sitt slut kan det vara jättebra om man gör rent sina trädgårdsredskap. Det kan finnas redskap som behöver slipas och trädskaft som behöver oljas in. Det blir sedan mycket trevligare att plocka fram redskapen när våren kommer, säger Ulla Fogelström.