Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man visar att man inte bryr sig om den här gruppen"

Tredje flytten i sommar, det får sex funktionshindrade i Strömsund stå ut med. Inte är man så säker på att flytten blir till det bättre heller:

– Att skicka elva personer att trängas i den lilla lokalen på Strömbacka, när man har en stor villa som fungerar och står tom är en skandal, säger föräldern Birgitta Eriksson.

Birgitta Eriksson, mamma till Anna som nu snart ska flytta igen, är mycket missnöjd med Strömsunds kommun:

– Man har visat att man inte bryr sig om den här gruppen av individer. Anna är beviljad dagverksamhet, men det är verkligen typ förvaring. Och man flyttar omkring dem som om det vore möbler!

För flera år sedan fanns dagverksamheten i en villa på Pumphusgatan. När kommunen skulle ordna ett korttidsboende föll blickarna på denna villa. Dagverksamheten fick flytta till Strömsvägen, där den har varit tills för drygt ett år sedan, då kommunen behövde lokalen till gruppbostad. Dagverksamheten fick flytta till Grelsgård, trots att man redan då misstänkte mögel där:

– Enligt uppgift fick man försäkringar om att allt var sanerat, säger Jan-Ove Jonasson, områdeschef för LSS-verksamheten i Strömsunds kommun.

Försäkringar till trots, så dröjde det inte länge förrän mögel och fukt blev ett problem. En utredning visade att huset var olämpligt att vistas i, det måste evakueras:

– Vi fick vara kvar länge på Grelsgård, säger en personal på dagverksamheten. Redan i mars fick vi veta att det fanns mögel i huset, men i övrigt fick vi inte veta någonting.

Så småningom fick man i alla fall titta på en ny lokal, i huset där doktor Wikström hade sin mottagning, och där kommunen har "Växhuset":

– Den lokalen var helt perfekt och utemiljön var fantastisk, säger personalen.

Flytten gick alltså till denna lokal, men innan dess fick man besked att politikerna nu bestämt sig för att sälja huset, och att dagverksamheten därför snart skulle flytta vidare till Strömbacka. Två veckor efter flytten fick man flytta igen, till Pumphusgatan:

– Växhuset skulle stänga i två veckor, så vi fick låna deras lokaler den tiden, säger Jan-Ove Jonasson. Förhoppningen var att ombyggnaderna på Strömbacka skulle vara klara till dess, men tyvärr tog det längre tid, så då fick vi flytta dem till kortis.

Villan på Pumphusgatan används idag endast var tredje helg, då tre personer vistas där på korttidsboende. Dagverksamheten försiggår endast måndag till fredag. Personalen har svårt att förstå varför man inte kan samsas i villan, så även Birgitta Eriksson:

– Att skicka elva personer att trängas i den lilla lokalen på Strömbacka, när man har en stor villa som fungerar och står tom är en skandal.

Jan-Ove Jonasson vill ändå inte nyttja villan för båda verksamheterna:

– Man måste först ta ställning till om vi ska fortsätta med kortis. Ska vi göra det så måste vi marknadsföra det, och då måste vi kunna erbjuda sju dagar i veckan.

Enhetschef Birgitta Älmeros-Persson är inte orolig:

– Personalen är jätteproffsig och kommer att göra allt för att det ska bli bra.