Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man som hotade familj på flykt döms till fängelse

/

Mannen höll den stora familjen i ett järngrepp och kvinnan flydde med sina döttrar från södra Sverige till Östersund.
Kvinnojouren hjälpte till med säkert boende, tills ett brev från CSN röjde var de fanns.

Annons

När den 54-årige mannen fick klart för sig att kvinnan och hennes döttrar bodde i hemlighet i Östersund sökte två söner upp dem.

Nu har pappan dömts till fyra års fängelse. Familjen har levt i en hederskontext, konstaterar tingsrätten.

En av sönerna döms till 6 000 kronor i dagsböter och en annan till två månaders fängelse, för olaga hot.

Under hösten 2012 kom kvinnan tillsammans med äldsta döttrarna fram till att de måste lämna hemmet i södra Sverige. Våldet mot henne hade ökat och hon stod inte ut längre.

– Kvinnan och familjen kom till oss via socialtjänsten i deras hemkommun. De var väldigt rädda och osäkra på om de skulle kunna få leva i fred, säger Jessica Rundberg på Kvinnojouren i Östersund.

– Det gick väldigt bra för dom i Östersund. Både vad gäller bostad, skola och jobb gick allt som på räls och dom var inställda på att kunna stanna här.

Jessica Rundberg konstaterar vidare att när en handling från CSN gjorde att mannen och bröderna fick reda på var kvinnan bodde med sina döttrar, blev det slut på friden.

– Men CSN var snabba när de fick reda på det här och ändrade i sitt system. Men vi hittade också luckor på andra myndigheter.

Kvinnan och döttrarna har efter vistelsen i Östersund tvingats söka sig någon annanstans. "Vi hoppas de kan få det skydd de behöver där", konstaterar Jessica Rundberg.

En dag i vintras fick de plötsligt besök i Östersund. Två av de äldre bröderna dök upp när kvinnan var på stan för att uträtta ärenden. Hon tyckte att situationen var hotfull och polisen kontaktades.

Bröderna blev anhållna, efter misstankar om att de rest till Östersund för att "hämta hem" några av döttrarna.

De döms för att ha skickat flera meddelanden på Facebook, med innebörden att samtliga systrar skulle skadas eller dödas.

Mannen straffas med fyra års fängelse för grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot kvinnan han är gift med, samt grov fridskränkning med inslag av hot mot flera av barnen.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan blivit slagen med sopborste, paraply och dammsugarrör. Mannen misshandlade henne med nävar och sparkar och hotade kvinnan till livet vid ett stort antal tillfällen.

Hon berättade under rättegången att bråk hörde till vardagen. Våld kunde utlösas av att maten inte var klar i tid, att den inte var god eller att han stördes.

Ibland tvingades kvinnan kyssa hans fötter och säga saker som "jag är en åsna". Hon sökte aldrig läkarvård på grund av misshandeln.

"Han var jämt arg och har alltid varit det", hävdade kvinnan under rättegången där det också framkom att mannen tog medicin mot det här.

Mannen hävdar att han aldrig slagit eller hotat hustrun eller döttrarna men det har varit gräl dem emellan. Han uppfattade att barnen var kidnappade när de flyttade med mamman till Östersund. I en stor del av anklagelserna känner han inte igen det som beskrivs.

Tingsrätten konstaterar att åtalet till stor del bygger på vad åtta utsatta personer berättat. Detaljerade och trovärdiga samt behärskade har de beskrivit en vardag som präglats av våld, hot och kontroll. Stöd finns också i annan bevisning.

Heder har spelat en avgörande roll. I den patriarkala familjestrukturen skulle mannens anseende framstå som viktigast, framgår det av domen.

Mer läsning

Annons