Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska vara trygg i länet

Häromdagen avslutades en vecka i regnbågens färger med en stor manifestation, Pride-paraden. Stockholm pride är en vecka där hbtq-personers rättigheter står i fokus. Det behövs verkligen eftersom kunskapen om hbtq-frågor brister på många håll i samhället.

För oss förtroendevalda så gäller det att se till att frågan finns med, inte bara en vecka, utan 365 dagar om året. Enligt RFSL:s och Sveriges kommuners och landstings färska enkät till kommuner så har arbetet förbättrats sedan förra valet, men det finns fortfarande mycket att göra. Inte minst när det gäller ungdomar.

Enligt rapport från MUFC (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, f.d. Ungdomsstyrelsen), Om unga hbtq-personer, från 2012, så är unga hbtq-personer överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa och självmord. Särskilt utsatta är unga transpersoner.

Våra ungdomar i Jämtlands län ska kunna känna att de kan leva som de vill och älska vem de vill. Ingen ska behöva avstå från att visa vem man är på grund av rädsla för trakasserier eller diskriminering. Ingen ska tvingas att flytta härifrån på grund av att man inte accepteras som den man är.

Alla ungdomar, oavsett sexuell läggning eller könsuttryck, ska känna sig trygga i vårt län och alltid veta att de blir bemötta med kunskap och respekt. Detta gäller inte minst inom områden som kommunen och regionen ansvarar för, ungdomars fritid, skola, ungdomsmottagning, ungdomspsykiatri.

Vi lovar att vi ska jobba för att förbättra unga hbtq-personers situation i Jämtlands län och Östersund. Vi vill hbtq-certifiera våra verksamheter med början i skola, fritid, ungdomsmottagning och barn- och ungdomspsykiatrin.

Karin Thomasson (MP)

Kandidat till riksdag och Östersunds kommun

Anna Hildebrand (MP)

Kandidat till regionfullmäktige Jämtland Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel