Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man ska kunna leva på sin lön"

Inom Bergs kommun får all personal som vill jobba heltid. Men alla väljer inte att utnyttja möjligheten.

– Det blev kanske inte lika många som man hade förväntat sig, säger Karin Paulsson (S), kommunalråd.

Annons

Bergs kommun är bäst av länskommunerna på att erbjuda sin personal heltid. 80,6 procent av de anställda arbetar heltid, detta efter ett politiskt beslut 2011 att alla som jobbar åt kommunen skulle få den möjligheten. Det handlade mycket om att stärka chanserna för att kunna rekrytera personal. Från början inriktade sig kommunen på personal inom vård och omsorg.

– Man ska kunna leva på sin lön och det är inte högavlönade tjänster inom vården. Har man då deltid är det ännu sämre. Vi ville stärka möjligheten att kunna försörja sig och att man kan rekrytera personal. Vi tror att de som kommer vill ha heltid, säger Karin Paulsson.

Bergs kommun drev fram till i somras projektet "Helt rätt i Berg", som syftade till att förbättra arbetsmiljön inom vård och omsorg. Ett av projektets syften var att få fler att arbeta mer. Så har det inte riktigt blivit.

– Det är väldigt få som har bestämt sig för att jobba heltid. Det beror på många saker. Dels på att man upplever att det är tungjobbat i de verksamheterna för att orka jobba heltid, dels för att man har ett liv där man bygger upp det på att jobba deltid. Det är få som har valt att jobba heltid, men fler som går upp från en lägre till en högre deltid, säger Emma Lundbäck, projektledare för "Helt rätt i Berg".

All personal inom vård och omsorg anställs på heltid, men har möjligheten att gå ner på deltid om man så önskar. Carina Rodhe, områdeschef inom vård och omsorg, ser lite olika mönster kring hur personalen har valt att arbeta.

– Om man tittar på de som har jobbat länge och som jobbade deltid när man införde det här, där är det många som har valt att jobba kvar på det man hade. Det är främst de som jobbar natt som har sökt sig upp, men inte till heltid. Bland de som jobbar dag jobbade de flesta heltid redan innan. Nyanställda väljer oftast att jobba heltid.

Vårdyrken är kvinnodominerade och stor andel av personalen arbetar heltid. Carina Rodhe tycker att Bergs kommun har valt en bra lösning där alla erbjuds heltid.

– Det har varit tradition att man jobbar deltid på alla möjliga konstiga deltidssiffror. Det är väldigt bra att man i Berg har valt att alla blir heltidsanställda och sedan väljer man om man vill gå ner i tid. Det är en jämställdhetsfråga att man i ett kvinnodominerat yrke också ska kunna försörja sig.