Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man ska få sin sak prövad"

Strategier och beslut men verkligheten ser annorlunda ut än informationen på papperet.
Daniel Wikberg, vd för Vattenbrukscentrum norr AB tycker situationen är oacceptabel.

De arbetar med forskning, utbildning och utvecklingsarbete inom fiskodling och fiskevård. Med löpande kontakt med länsstyrelser, miljöprövningsdelegationen och fiskodlarna själva känner han väl till problemet med handläggningstiden.

– I praktiken säger man att man är för ett växande vattenbruk, det finns en nationell strategi, det finns beslut på regeringsnivå men när man kommer till handling så måste man ju också visa det, säger Daniel Wikberg, vd för Vattenbrukscentrum norr AB.

Han delar upp fiskodlarna i två grupper, de som redan har startat sin verksamhet och har de ekonomiska resurserna och de som vill starta upp sin verksamhet men inte alls har lika stora ekonomiska resurser. Det är de sistnämnda som blir direkt drabbade av handläggningstiderna.

– Tänk dig en lokal entreprenör som vill starta en verksamhet. Ska det då ta två år innan personen över huvud taget får ett beslut? Det blir tufft för det är inte många som har den ekonomin direkt, säger Daniel.

Men den andra gruppen med redan etablerade fiskodlare drabbas lika mycket av handläggningsproblematiken. De kan inte utveckla sin verksamhet, anställa personal eller öka i omfattning, för de får inte tillstånden till det som de behöver.

Han berättar att han jobbar övergripande på nationell nivå för att få bukt med problemet, och att båda sidor är överrens om att det är resurserna som behöver bli fler.

– Det är inte acceptabelt. Jag vet att de är underbemannade men det är inte ett skäl till att man ska behöva vänta. Man ska få rätt att få en saklig prövning. Det sätts det käppar i hjulet på de här företagarna, säger han.