Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man måste inte flytta från staden om man inte vill"

Snart är det dags för årets studenter att lämna skolbänken. Steget in i vuxenvärlden innebär många val, där ett är att bestämma sig för var man vill bo. Ett val som ibland kan vara svårt.

På Stortorget i Östersund sitter fyra killar och njuter av solskenet: Johan Sjödin, William Holmberg, Jesper Lagerström och Isak Pettersson. De läser de sista veckorna på teknikprogrammet på JGY-Wargentin och ser fram emot studenten.

– Det ska bli skönt att kunna ta nästa steg i livet, ut i vuxenvärlden, säger William Holmberg.

Johan Sjödin har redan bestämt vad han ska göra till hösten. Han ska flytta till Luleå och läsa till civilingenjör på universitetet där.

– Jag tror att det är en bra grund att stå på, säger han.

De andra blir kvar i Östersund för tillfället.

– Östersund är en bra stad, lagom stor och med trevligt folk. Jag trivs här, men jag måste kanske flytta sedan när jag ska börja en utbildning, säger Isak Pettersson.

Viktigast för killarna är att de kan bo där de har möjlighet att utbilda sig och få ett arbete. William Holmberg vill helst arbeta med dataspel och då måste han flytta till Stockholm. Att flytta från Östersund ser han inte som något negativt.

– Jag gillar att gå på metal-konserter och det finns det inte så mycket av här, då måste man ner i Stockholm- och Göteborgsområdet. Sen är det ju kul också att prova bo i en större stad, se något nytt. Östersund är ju väldigt vackert, med fjäll och annat, men jag kan ibland tycka att det är lite litet, säger William Holmberg.

Ingen av killarna känner sig tvingad att lämna staden.

– Att det är ett tvång att flytta tycker inte jag i alla fall. Men det är nog ganska vanligt att man gör det. Fast man måste inte flytta från staden om man inte vill, säger Jesper Lagerström.