Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man letar efter felet hos den sjukskrivne, inte i organisationen"

Det finns en övertro på att livsstilsfaktorerna skulle vara orsaken till sjukskrivningarna.

– Det är mer komplicerat än så, som hur arbetslivet är organiserat, säger Angelika Sjöstedt Landén, arbetslivsforskare vid Miun.

Angelika Sjöstedt Landén är genus- och arbetslivsforskare vid Mittuniversitetet och har tillsammans med kollegan Gunilla Olofsdotter studerat rehabilitering i arbetslivet utifrån ett genusperspektiv.

Just nu deltar de i ett regeringsuppdrag där de följer hur Arbetsmiljöverket jobbar med kvinnors arbetssituation i sin organisation.

Angelika Sjöstedt Landén anser att det finns en betydande andel forskning om hur människors livsvillkor och arbetets organisation påverkar hur människor mår i och utanför jobbet. Och att denna typ av kunskap komplicerar bilden av orsakerna till sjukskrivning. 

Att som Ronny Weylandt i en artikel i LT hävda att det är riskfaktorer utifrån livsstil som primärt orsakat sjukskrivningarna är samma sak som att lägga allt ansvar för sjukskrivningstalen på de drabbade själva. Det är en enkel och ensidig lösning som bevisligen inte fungerar. Många sådana modeller har prövats, men det finns inte en magisk modell som måste lösa detta, säger Angelika Sjöstedt Landén.

Hon säger inte att livsstilsfaktorerna inte är ett problem. Men att man har glömt bort arbetslivet i sammanhanget.

– Vad händer i arbetslivet och vad har hänt i arbetslivet tidigare? Det är viktiga frågor som måste tas med i sammanhanget, säger hon.

Det finns till exempel forskning som påvisar vad finanskrisen på 90-talet gjorde med människor i och med neddragningar i det offentliga. Det är en effektiviseringsiver som fortsatt, anser hon.

– Nu marknadsför exempelvis landstinget Lean, som går ut på att man ska effektiviserar och kapa kostnader, säger hon.

Ansvaret för de höga sjukskrivningstalen måste fördelas anser Angelika Sjöstedt Landén.

– Man letar efter felet hos den sjukskrivne själv och inte i organisationen. Man köper sig fri från en kritisk granskning och framställer de sjukskrivna som en tärande del på samhällskroppen.

Att det är ett fokus på individen är inte konstigt menar hon.

– Det har med tidsandan att göra. Förbättra dig själv ligger i tiden.

Hon påpekar också att villkoren för att delta i arbetslivet inte är jämställda.

– Kvinnor gör fortfarande mer hemmaarbete och tar ut mer föräldraledighet. Vi behöver ta ett steg tillbaka och fundera över hur problemet med sjukskrivningarna kan formuleras om, säger hon.