Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man kör för fort"

Hastigheten är boven i dramat. Bilister måste respektera begränsningarna.

2014 kom en intervjustudie ut genomförd av VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut som tar upp säkerheten vid bland annat vägarbeten.

Gunilla Sörensen, forskningsassistent, är en av författarna.

– Det största problemet som jag ser det är att bilister håller för hög fart, säger Gunilla.

– Om det till exempel är skyltat 70 och ett vägarbete dyker upp tänker säkert många att man kan köra 70 även där.

Gunilla Sörensen resonerar att det finns en annan sida av samma problem.

– Om det händer att skyltar står kvar efter att arbeten är avslutade kanske bilisterna vänjer sig vid det. Men det är bara personlig uppfattning, säger Gunilla.

En synpunkt som framfördes under intervjustudien var att Trafikverket numera ställer kompetenskrav i stället för utbildningskrav på vägarbetare. Bland annat innebär detta att det kan vara svårt att säkerställa kompetensen hos inhyrd personal vid arbetstoppar.

Generellt, säger Gunilla Sörensen, måste sommarens bilister bli bättre på att hålla hastigheten nere vid vägarbeten. Särskilt som en av de vanligaste olyckorna, upphinnandeolyckan, antagligen är en konsekvens av att hastigheten sänks drastiskts vid vägarbeten.