Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man frias från 18 år gammalt sexbrott

Hovrätten friar en 33-årig man från sexuellt umgänge med barn trots att flickans berättelse anses mycket trovärdig.

Mannen dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och att betala 100 000 kronor i skadestånd.

Åtalet gällde sexuellt umgänge med flickan då hon var 7-9 år vid tiden 1992-1994.

Flickan ville inte berätta om händelserna under uppväxten, eftersom det fanns kopplingar till släkten i fallet.

Att hon senare bestämde sig för att berätta ledde till att hennes förhållande till andra släktingar i det närmaste klipptes av,

Någon annan bevisning som ger något klart stöd mer än hennes egen hennes berättelse finns inte.

Tingsrätten konstaterade att stödbevisningen var knapphändig, men inga omständigheter talade emot flickans uppgifter. Hennes berättelse bedömdes som helt tillförlitlig och självupplevd.

Mannen dömdes för sexuellt umgänge med barn vid fyra tillfällen. Eftersom brotten låg långt tillbaka i tiden var straffvärdet så uttunnat att det som normalt hade inneburit fängelse stannade vid en villkorlig dom.

Hovrätten ser inte heller någon anledning att ifrågasätta trovärdigheten i flickan berättelse. Mycket talar för att den är riktig och att det gått till som hon beskrivit.

Men enligt hovrätten möter det särskilda svårigheter att granska en berättelse med händelser som ligger 16-18 år tillbaka i tiden.

Den ytterligare utredning som tillkommit har gjorts åtskilliga år efter händelserna.

Enligt hovrätten är kompletteringen svår att bedöma och ger endast begränsade möjligheter att kontrollera hennes berättelse.

En svårighet i fallet är att av de tio personer som bodde i huset där övergreppen ska ha inträffat så är det bara en som velat medverka i utredningen. Hon har uppgett att hon inte hade anledning att misstänka att det förekom några sexuella övergrepp.

Enligt hovrättens samlade bedömning är det inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen begått gärningarna och han frias.