Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man får bli gammal med värdighet

Svar på insändaren Kan man bli gammal med värdighet?

Har läst och tagit del av Biggans synpunkter gällande Hamregården i Duved och vill lämna följande svar:

Hamregården har genomgått en förändring utifrån ett politiskt beslut som har inneburit att det i Duved i dag finns ett gemensamt kök samt en gemensam matsal för äldre och skolbarn. Matsalen är numera öppen dagtid måndag- fredag samt vid storhelger för våra äldre. I den gemensamma matsalen har man anpassat för att de äldre ska få en ökad trivsel men eftersom verksamheten är relativt ny så ser vi ständigt över saker som ytterligare kan förbättras. Som boende på Hamregården och som pensionär i kommunen har du möjlighet att äta lunch på Hamregården måndag–fredag och betala enligt kommunens taxor och avgifter för det. Det går utmärkt att komma spontant och äta lunch på det tider som matsalen är öppen. Större grupper måste däremot föranmäla detta i förväg till köket.

Om man som boende på Hamregården behöver hjälp med sin måltidssituation får man efter behov ett bistånd av biståndshandläggaren på den insatsen. En sådan insats kan till exempel vara att få hjälp med frukost i sin bostad eller att få en matlåda. Denna ordning gäller i hela kommunen.

På Hamregården bedrivs äldrecenterverksamhet som drivs av kommunen tillsammans med frivilligorganisationer. En särskild lokal finns på Hamregården för denna verksamhet. Lokalen är ny och särskilt inredd för social gemenskap. Vid större sammankomster går det alldeles utmärkt att använda matsalen för sociala aktiviteter förutsatt att detta inte är under lunchtid måndag–fredag.

Sittmöbler finns dessutom placerade på flera ställen på Hamregården för att ge boende och besökare möjlighet att kunna använda vid behov.

Gällande fotvårdens verksamhet på Hamregården så är det i dag inget kommunalt ansvar att bedriva fotvårdsverksamhet. Åre kommun har haft kvar lokalerna på vissa av kommunens särskilda boendeformer men utifrån att Hamregården har byggts om och förändrats finns ingen särskild lokal för denna verksamhet kvar. Vi kommer fortsättningsvis att se till att våra brukare i hemvården på Hamregården och Fjällglimten får tillgång till fotvård om så önskas.

Som ansvarig för hemvården i kommunen värnar jag tillsammans med alla medarbetar för att våra brukare ska få en god och värdig äldreomsorg vilket jag tycker Åre kommun erbjuder.

Yvonne Edlund , hemvårdschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel