Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män är dåliga på strokesymtom

Förra året rapporterades 412 fall av stroke till kvalitetsregistret Riks-Stroke, 229 av dessa var män.
Nu visar det sig att män är mycket sämre på att känna igen symtomen.

Tisdagen den 13 maj är det den nationella strokedagen, en dag som ska fokusera på att alla ska lära sig göra det så kallade AKUT-testet.

Den senaste kännedomsmätningen från Nationella strokekampanjen visar att 63 procent av kvinnorna i landet hört talas om testet och förstår innebörden av det. Männen ligger på strax över 40 procent.

Nationella strokekampanjen är ett initiativ från Sveriges kommuner och landsting, SKL, med syfte att öka kunskapen om symtomen på stroke och få människor att larma 112 vid en misstänkt stroke.

Under 2014 bedrivs kampanjen med hjälp av regeringens satsning på kroniskt sjuka.

– Vi har mätt kännedomen om AKUT ända sedan vi startade kampanjen och vi ser en tydlig trend att männen släpar efter i kunskap, säger Lena Lundgren, styrgruppsordförande för Nationella strokekampanjen i ett pressmeddelande.

– Varje person som kan AKUT-testet kan rädda liv, fortsätter hon. Nu måste vi fortsätta våra ansträngningar för att nå männen och få dem att ta till sig budskapet om AKUT.

– Vi den stroke är det livsviktigt att någon känner igen symtomen och snabbt larmar 112, säger Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds universitet och ansvarig för Riks-Stroke.

– Därför är det oroande att männen inte tar till sig kunskapen om symtomen i samma omfattning, både för deras egen skull och för alla runt omkring dem.