Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man anställd i förening åtalas för grovt bedrägeri

En man i 30-årsåldern som varit anställd i Stöldskyddsföreningen åtalas misstänkt för grovt bedrägeri. Han anklagas för att ha missbrukat sin förtroendeställning genom att lura till sig en husvagn.

Annons

Enligt åklagare Eva Lena Rimér har föreningen slutit avtal om köp av en husvagn värd 305 000 kronor vilken levererats till mannen, för föreningens räkning. När mannen slutade sin anställning ska han ha underlåtit att redovisa husvagnen för Stöldskyddsföreningen. Han misstänks i stället ha kommit över husvagnen genom att registrera den på sig själv.

Enligt stämningsansökan har olika företag som sponsrade Stöldskyddsföreningen, genom köpet av husvagnen, lurats att betala 158 000 kronor. Eftersom sponsorpengarna inte redovisades för föreningen anser åklagaren att mannen skadat föreningen ekonomiskt genom att själv tillägna sig husvagnen.

Fyra fakturor är enligt åklagaren tillverkade av mannen själv. Fakturorna skulle ge intryck av att pengarna gick till Stöldskyddsföreningen, men åklagaren anser att sponsorerna gått miste om pengarna när de betalade för husvagnen.

– Brottet är grovt och av särskilt farlig art och i övrigt väl planerat och svårt att upptäcka, konstaterar åklagare Eva Lena Rimér i stämningsansökan.

Ett stort antal handlingar och e-post mellan mannen, Stöldskyddsföreningen och sponsrande företag åberopas som bevis för att allt inte gått rätt till i samband med husvagnsköpet.

Mannen nekar till brott.

Annons