Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man anmäler Miun för könsdiskriminering

En manlig juridikdocent har anmält Mittuniversitetet för könsdiskriminering.

Nu ska Diskrimineringsombudsmannen granska universitetets forskningsstöd.

Annons

Den manliga juridikdocenten anser att universitetet sysslar med ottillåten kvotering och könsdiskriminering och begär 100 000 kronor i ersättning. Saken handlar om ett meriteringsstöd för forskning vid universitetet som docenten menar i praktiken enbart är till för kvinnor.

Docenten har vid ett tillfälle sökt stödet men fått till svar: "att stödet inte kan tilldelas en manlig sökande och att juridikdocenten därför inte är "behörig" för stödet". Stödet har enligt docenten tidigare varit riktad enbart mot till forskare av underrepresenterat kön, kvinnor. Men 2012 utlyses möjligheten att ansöka om meriteringsstöd för samtliga på fakulteten.

Inför 2014 kunde forskare ansöka om stödet som då skulle uppgå till 775 000 kronor. Ansökan skedde per mejl, inget av mejlen kom docenten till känna. Enligt den manliga docenten fick endast kvinnliga docenter kännedom om utlysningen. Den manliga juridikdocenten fick först en månad efter mejlet hade skickats själv veta om stödet.

DO har beslutat att utreda om Mittuniversitetet har diskriminerat den manlige juridikdocenten "genom att i praktiken bara ge kvinnor möjlighet att få ett bidrag till forskare av underrepresenterat kön".