Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamman: "Ett stort svart hål"

Mannen som misstänks för mordhot mot flera personer släpptes på onsdagen av Östersunds tingsrätt.

Den psykologiska utredningen visade att han inte har någon allvarlig psykisk störning.

– Så knäpp som vi först trodde att (den misstänkte) var. Det visar det här läkarintyget att han inte är, sade hans advokat Andreas Victor.

Förhandlingen på onsdagseftermiddagen i Östersunds tingsrätt blev en snabb historia och slutade med att den misstänkte mannen omedelbart frigavs i väntan på dom.

Det var den psykologiska utredningen av den man som misstänks för hot mot tio olika personer i Östersund och Umeå som släpade efter. Men när den togs upp av domaren, rådman Marit Åkerblom, så visade det sig att den inte innehöll några egentliga konstigheter.

Utredningen visar att den misstänkte mannen inte är eller var allvarligt psykiskt störd och att det inte är aktuellt med rättpsykiatrisk vård. Det tog advokaten Andreas Victor som en gott tecken.

– Så knäpp som vi först trodde att (den misstänkte) var. Det visar det här läkarintyget att han inte är, sade Andreas Victor i sin slutplädering.

Åklagare Mikael Bäckström fanns med via videolänk från Umeå. Efter visst teknikstrul yrkade han på ett års fängelse för den misstänkte och i andra hand på någon form av samhällstjänst tillsammans med psykologiskt stöd.

– Det viktiga är att 25-åringen får hjälp att ändra sitt beteende och får hjälp med sina aggressioner, sade Bäckström.

När rättegången avslutades frågade rådman Marit Åkerblom om den misstänkte ville säga något.

– Jag har lärt mig från alla illdåd jag gjort och fått tid att fundera. Det vore gott om jag fick vara ute tills dom faller. Om jag fick en chans att visa att det inte kommer hända igen. För det kommer det inte göra, sade den misstänkte som uppträdde samlat.

En av de tio som hotats var på plats sista dagen.

Kommer du kunna sova ordentligt och kunna vara ute och gå utan att vara orolig nu?

– Jomen det tror jag. Han verkar ju få hjälp och stöd. Så det känns bättre nu, sade personen till LT efter att rättegången avslutats och den misstänkte släppts på fri fot.

Även den misstänktes mamma var på plats.

– När jag fick reda på det här. Det var som ett stort svart hål man föll ner i. (Min son) behöver professionell hjälp, sade hon.

Dom kommer onsdag 12 mars.