Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamman: "Det var riktigt vidrigt"

För sex månader sedan bröt sonen sönder sitt ben på en karusell. Östersunds kommun avsäger sig dock ansvaret.
– Ja, jag tycker att det är fördjävligt att kommunen inte kan ta sitt ansvar.

Det säger Jenni Olofsson, ensamstående trebarnsmamma, som den 15 mars i år såg hur en helt ny karusell i Badhusparken snurrade upp sonens ben och bröt sönder det.

– Benet var tajt rundlindat runt stången och det är konstigt att det inte blev fler frakturer. Det var riktigt vidrigt!

Det var fredagen den 14 mars i år som kommunen monterade upp en helt ny snurrkarusell mitt på lekplatsen i Badhusparken. På lördagen besökte Jenni Olofsson och hennes son attraktionen och det tog inte lång tid innan sonen glatt snurrade runt på attraktionen med hjälp av kompisar.

Så här skriver Jenni Olofsson i ett brev till kommunen:

"Han snurrades upp på centrumstången likt en sytråd på en spole och det knakande ljud som uppstod bekräftade benbrottet/.../Det var hemskt att se och barnen runt honom grät och menade att det var deras fel då de stått för farten på karusellen".

Brevet skrev hon i september – ett halvår efter händelsen. Då hade sonen redan hoppat på kryckor i elva veckor och den enda kontakt med kommunen hon hade haft var ett telefonsamtal.

– De sa att jag skulle hälsa honom så mycket. Jaha, vad ska jag hälsa?

Karusellen plockades ner redan på måndagen, två dagar efter olyckan, och har inte satts upp igen. Men Jenni Olofsson väntar fortfarande på två saker: En ursäkt från kommunen och ersättning för den skada som karusellen har orsakat.

– Sonen har fortfarande jätteont i benet när han är med på gymnastiken på skolan. Det är inte riktigt rakt, men läkarna tror att det ska rätta till sig. Just nu försöker jag leta rätt på en sjukgymnast då han inte kan röra sig fullt ut.

Ursäkten har fortfarande inte kommit.

– Jag sa till min son att de säkert kommer att höra av sig. Att han kanske skulle få blommor eller något. Det har han gått och väntat på, men det blev ingenting.

Det stora bakslaget för familjen Olofsson kom i början av oktober då kommunens eget försäkringsbolag hade utrett händelsen.

"Sammantaget kan man inte lasta kommunen för den beklagliga olyckan enligt vår uppfattning utan vi får hänvisa till ev. egen olycksfallsförsäkring beträffande ersättning för skadan", skriver försäkringsbolaget.

I utredningen framkommer att ett litet plastskydd över en bult, som fanns på plats när karusellen monterades upp, saknades. Skyddet hittades senare, trasigt, i en papperskorg i Badhusparken och försäkringsbolaget noterar att "...en trolig anledning kan vara skadegörelse".

– Jag kan förstå att kommunen inte kan finnas överallt på varje lekplats, men jag tycker att det är fördjävligt att man inte kan ta sitt ansvar.

Kommer du att gå vidare och strida för ersättning?

– Jag kan säkert överklaga men det kommer att kosta pengar. Jag är ensamstående med tre killar och har inte den ekonomin och vågar inte chansa.

Känner du till någon farlig lekplats i länet? Hör av dig till nyhetschefen@ltz.se.