Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma är hemma när barnen är sjuka

Allt färre jämtländska män är hemma när barnen är sjuka.

– Jag är nog hemma 75 procent av tiden men det är för att jag förlorar minst på att vara hemma, säger småbarnsmamman Kerstin Arvidsson.

Det är mammorna som stannar hemma när barnen är sjuka. Så har det alltid sett ut och det verkar inte ske någon förändring mot en mer jämnt fördelad vabbning heller, om man kikar i försäkringskassans statistik.

För fyra år sedan tog männen i länet ut ersättning för 38 procent av de registrerade ersättningsdagarna för vård av sjuka barn.

Hittills i år har jämtpapporna tagit ut ersättning 35 procent av dagarna.

– Det har sakta men successivt minskat något av den andel sjukdagar som tagits ut av män, säger Niklas Löfgren på försäkringskassan.

Samtidigt är detta en trend som går i hela landet och fördelningen ser ungefär den samma ut.

Hemma hos Kerstin Arvidsson och Seb Nilsson i Solberg är sonen Nils, 2,5 år, febersjuk och vägrar kliva ur famnen på mamma. Signe, 4,5 år, är å andra sidan hur pigg som helst och har betat av lite Madicken och Shrek på dvd samt sagt hej till sotar´n som kom på besök för första gången i det nyrenoverade huset.

– Vi har ingen direkt plan för hur vi ska vabba, säger Kerstin Arvidsson.

Men hon erkänner att det är mestadels hon som är hemma när barnen är sjuka – ungefär tre av fyra gånger.

– Jag är nog hemma 75 procent av tiden men det är för att jag förlorar minst på att vara hemma. Det är absolut en ekonomisk fråga.

– Som tur är jobbar jag på en kvinnodominerad arbetsplats och de förstår hur det är. Det märks att det finns en mindre förståelse över behovet att vara hemma med sjuka barn på sambons arbetsplats; där är merparten män, fortsätter hon.

Fotnot: Vabba – vård av sjukt barn