Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maltfestivalen med smak av suröl och messmör

Ett öl kan smaka bacon eller knäck. Det kan innehålla messmör eller blodrot. Maltfestivalen i lördags bjöd på överraskningar.

Utomhus droppade det från solvarma tak. Inomhus flödade malthaltiga drycker. Östersunds maltfestival 2014 lockade läckergommar med maltkunskaper som egentligen bara får blomma ut på riktigt under en helg per år.

En öl-leverantör från en av de största leverantörerna till Systembolaget konstaterade att Östersund är ett unikum.

– Jag har aldrig varit i en stad med så många pubar som har ett så stort utbud av öl. Maltfestivalen och samarbetet mellan pubarna som finns i Östersund är unikt i landet skulle jag vilja säga, säger Jörgen Dérantz.

Ölintresset växer och håller i sig i länet. Ett bevis på det är bland annat att de lokala ölbryggerierna har vuxit upp som svampar runt om i länet under de senaste åren. Källarmannen från Gäddede var på Sir Winston och på Bishops presenterade unga Steampunk Brewing från Funäsdalen lättöl som förvånade de flesta eller vad sägs om en porlande dryck baserad på blodrot och messmör från fäboden Uggvallen i Funäsdalen?

Kristoffer Hallberg från Steampunk säger att de vill utvecklas och så småningom tillverka starkare öl. Resurserna tryter dock just nu.

– Vi kan tyvärr inte leverera det vi skulle vilja. Efterfrågan är större än tillgången.

För er som inte riktigt hänger med i maltvärlden kan nämnas att öl med baconsmak är på väg in på marknaden, suröl eller sour ale med smak av körsbär och svartvinbär har redan fått ett grepp om de riktigt hängivna maltölsförespråkarna.