Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malteser på hal is

20 ungdomar och lärare lämnade i söndags sin lilla systerö till Malta, Gozo, med 18-gradig värme och klar himmel för att sent på kvällen landa i ett snöigt Östersund med temperatur kring nollan. Två av de 17 ungdomarna hade tidigare sett snö, för de övriga var det första gången!

– Malta hade en tävlande med i OS-invigningen, vad gör han? frågade en av de mottagande svenska ungdomarna, men ingen av gästerna visste!

– Winter sports are not that big in Malta, säger Mattew Grech.

Det är tredje året som malteserna gästar ekonomiprogrammet på Jämtlands gymnasium Wargentin, lika många gånger har ekonomerna rest till Malta. Under några bråda dagar ska man klappa älgar på Moosegarden, bada isbad, åka skidor på längden och tvären och arbeta tillsammans med jämtarna i olika entreprenörsprojekt.

– Vi gör detta inom ramen för vårt Interregprojekt och syftet är att jobba fram modeller för hur man kan arbeta med entreprenörskap i skolan, säger Thomas Hjelm, lärare på ekonomiprogrammet.

Slalomskidor lånar man av Hej främlingprojektet.

– Malteserna är ju inte flyktingar, men utan vår hjälp skulle inte alla kunna få prova på utförsåkning, så det är klart vi ställer upp, menar Emma Arnesson.

Gruppen stannar till fredag, för att sedan göra huvudstaden på en dag.

– Big cities are all alike, we want to spend as much time as possible i Östersund. We are small town people, and we prefer small towns, avslutar Marcellus Xuereb, rektor för MA Refalo center for further studies, Gozo.

I dag samlas de svenska och maltesiska ungdomarna och lärarna i hamnen för att svalka sig i Storsjöns vatten!