Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malta och Gozo - öar som ger mer

Malta och Gozo är syskon i den maltesiska övärlden och på flera sätt helt olika varandra. Kosmopolitiska Malta lockar med partyliv och historisk arkitektur. På lugna Gozo hittar man i stället vänlighet och unik natur.

Malta är en utpräglat kosmopolitisk plats. Det är det första som slår mig när jag tar mina första steg längs huvudstaden Vallettas livliga och brusande strandpromenader. Landets sammansatta identitet finns både i historien och nuet. Här har alla möjliga slags kulturer och människor satt sina avtryck, vilket gör Valletta till en mycket speciell stad.

- Vi har alltid legat mitt i alla farleder. Det är en del av vår självbild, säger guiden Bernadette Azzopardi.

Malta har det mesta. Maten, glassen och människornas utseenden är från Italien. Pubarna, ölen och språket från England. Vattenpiporna och gästfriheten från Nordafrika. Vad kan man då mer begära?

Valletta är dessutom en magnifik stad med historiska sevärdheter i världsklass. Ta bara den gamla hamnen, omgiven av väldiga medeltida befästningsverk eller St John-katedralen, en av Europas finaste barockkyrkor. Stormästarens palats, där Johanniterordens riddare styrde Malta under århundranden, går inte heller att förbigå om man är det minsta historieintresserad.

Nu putsas och investeras det extra mycket kring Vallettas historiska skatter, eftersom staden kommer vara Europas kulturhuvudstad 2018. Inte minst får området kring den stora stadsporten i Valletta ett betydande ansiktslyft.

Jag promenerar vidare i Valletta medan solen sjunker. Nere vid havsklipporna spelar människor fotboll eller tar ett kvällsdopp. Alla verkar vara i rörelse. Här finns en vital atmosfär som känns som Maltas egen.

Staden är byggd kring inte mindre än femton djupa vikar och alla har de sin egen karaktär. De flesta av dem lyses upp av Maltas berömda fiskebåtar, kallade luzzus, målade i starkast tänkbara färger.

Min promenad tar mig till restaurangtäta Spinola Bay och strax därbakom nöjesstadsdelen Paceville. Att Malta främst skulle vara ett resmål för brittiska pensionärer tillbakavisas med eftertryck varje kväll i Pacevilles närmast hysteriska partykvarter. Malta har numera blivit en mötesplats för unga människor från när och fjärran.

På nästa dags bilrundtur märker jag att Malta inte har ett överflöd av stränder, men de som finns är bra. Bäst brukar Golden Bay och Ghajn Tuffieha anses vara. Vid den sistnämnda stranden har man klokt nog skyddat omgivningarna från exploatering. Här finns inga hotell eller andra byggnader, bara ett enda matkafé.

För många resenärer är Maltas näst största ö Gozo ett utflyktsmål över dagen. Andra beskriver Maltas trevliga lillasyster rentav som höjdpunkten på Malta-resan och något man absolut inte ska missa.

Jag tar bussen och färjan över till Gozo för att själv se efter. Snart kan jag konstatera att Gozo är lugnare, grönare och har fler dramatiska vyer än Malta. Befolkningen uppgår bara till 40 000, vilket kan jämföras med Maltas 380 000. Ön passar avgjort den som vill ha en rofylld semester.

Jag besöker först Ggantija-templen, som är 5 500 år gamla och enligt uppgift världens äldsta existerande tempel. Därefter åker jag till vad som måste vara landets oomtvistligen mest natursköna plats; kuststräckan vid Dwejra.

Av en egendomlig slump hittar man här en hel rad naturattraktioner på ett och samma ställe. Den märkliga klippan Fungus Rock och havslagunen Inland Sea hade varit skäl nog för att besöka Dwejra. Men paradnumret är Azure Window, en över hundra meter hög stenbro som går rätt ut i havet. För dykare och snorklare är Dwejra dessutom en mäktig upplevelse på grund av korallerna, det marina livet och det klara vattnet.

Ju fler roliga historier om Gozo den lugne taxichauffören Joseph som kör mig runt berättar, ju bättre tycker jag om ön. Men kommer jag vid nästa resa satsa på att ha Gozo eller Malta som bas?

Just när jag beställer ett glas färskpressad apelsinjuice vid ett stånd i Gozos huvudort Victoria hör jag svenska talas intill mig. Det visar sig vara den åländska familjen Johansson som råkar vara de perfekta personerna att bedöma skillnaden mellan Malta och Gozo.

Paret Richard och Janna Johansson med sina fyra barn har nämligen regelbundet besökt Malta sedan 2001 och varit på Gozo de senaste sju åren. De intygar samstämmigt att Gozo är det ställe de själva helst semestrar på. Framför allt för lugnet, vänligheten och de ständiga mänskliga mötena.

- Gamla tanter kramar och pussar våra barn när vi är ute och går, det är så mysigt, säger Janna.

Under sina år på Malta har familjen Johansson hunnit bo i alla Gozos byar. Kärleken till landet är så stor att de till och med har startat en sidoverksamhet, företaget Maltaproffsen. De har också hunnit skriva guideböcker om dykning på Malta. Richard ler nöjt och säger:

- Det finns många fina platser kring Medelhavet, men vi har funnit vårt paradis här på Gozo.

Anders Pihl/TT

anders.pihl@tt.se

Faka/Malta