Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmströms svåra korsförhör

Den har kallats Europapolitikens motsvarighet till Holmenkollens femmil; utfrågningen av kandidaterna till den nya EU-kommissionen. Tre timmar tar förhören, och det kan bli hett om kandidaternas öron i de ofta rätt politiserade utfrågningarna. Under måndagen kör de i gång och först ut är Sveriges Cecilia Malmström (FP). Hon är redan en respekterad kommissionär sedan fyra år tillbaka. Men hennes nya ansvarsområde är handelspolitik. Det är tungt och prestigefullt och innefattar ansvaret för att baxa i land det största frihandelsavtalet någonsin, det mellan EU och USA. Avtalet är omstritt. Avskaffade tullar öppnar enorma möjligheter för handel med USA, men det innebär också, varnar skeptikerna, risk för att vi tvingas importera klordoppade kycklingar och antibiotikamarinerat kött. I gengäld lär amerikanerna vara livrädda för galna ko-sjukan som enligt rykten på andra sidan Atlanten härjar i var och varannan europeisk by.

En av mest omstridda delarna är ett investeringsskydd som gör att företag kan stämma en stat för att ha begränsat företagets möjligheter att gå med vinst. Investeringsskyddet finns redan, men det nya är att tvister ska lösas i särskilda fristående domstolar, utan offentlig insyn. En väldigt aktuell effekt av regeln kan bli att Academedia, Vittra, Vardaga och andra välfärdsföretag kan stämma Sverige för begränsningar av vinster i välfärden. Det är inga småpengar det handlar om. När Tyskland ville avskaffa kärnkraften efter Fukushimakatastrofen stämdes de av Vattenfall på 3,7 miljarder euro.

Farhågorna kommer med all säkerhet upp under utfrågningen av Cecilia Malmström. En annan fråga där hon inte får sväva på målet gäller fackliga rättigheter kopplat till frihandelsavtal. Den ska ställas av hennes svenska kollega, EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).

Men Malmström kommer säkert att klara grillningen. Mer ifrågasatt blir nog Spaniens kandidat, som äger aktier i oljebolag och ska ansvara för klimatfrågor. Grekland, med sin hårdföra flyktingpolitik, har en kandidat som ska ansvara för migration. Ungern med sin tveksamma inställning till demokrati, har en kandidat som ska ansvara för demokrati- och kulturfrågor. Man upphör aldrig att förvånas över EU.