Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin ordnade knipträning på nätet

Drygt två av tre kvinnor fick mindre problem med ansträngningsinkontinens när de följde ett träningsprogram på nätet.

Det är ett av resultaten av Odensalaläkaren Malin Sjöströms forskning om inkontinens.

På fredag disputerar hon på Östersunds sjukhus.

Malin Sjöström, till vardags läkare vid Odensala hälsocentral, har de senaste fem åren vid sidan av sitt läkaruppdrag forskat om ansträngningsinkontinens och behandlingsmetoder på nätet. Nu har forskningen resulterat i en avhandling som Malin Sjöström ska disputera på fredag på Östersunds sjukhus.

– Det var en lycklig slump. Jag anmälde mig till Umeå universitet för att forska och just då hade Eva Samuelsson (ledande inkontinensforskare från länet) fått anslag till ett projekt och behövde en doktorand, säger Malin Sjöström.

Forskningen är knuten till Umeå universitet men har bedrivits i Östersund.

I en tremånadersstudie delade hon upp 250 kvinnor med ansträngningsinkontinens i två grupper. Den ena gruppen fick instruktioner via en webbsida och e-mejlstöd av uroterapeut. Den andra gruppen fick instruktioner skickade hem med vanlig post.

I båda grupperna minskade inkontinensbesvären hos 70 procent av kvinnorna så mycket att de antingen helt slapp urinläckage eller minskade läckandet med mer än hälften.

Däremot upplevde internetgruppen en större förbättring och minskade sitt användande av inkontinensskydd mer än de kvinnor som fick träningsprogram via vanlig post.

Inkontinens är ett vanligt problem enligt Malin Sjöström.

– Ungefär en fjärdedel av alla kvinnor har någon form av ansträngningsläkage, avslöjar hon.

Malin Sjöström har fått blodad tand för forskning kring inkontinens. Hon är redan i full färd med nästa forskningsprojekt. Tillsammans med andra forskare har hon tagit fram en app för inkontinensträning.

– Just nu letar vi kvinnor för att delta i den studien. Är man intresserad ska man gå in på vår webbsida tät.nu, säger hon.

Appen finns redan på Apples app-butik på nätet.

– Men den är kodad och går inte att använda om man inte har inloggningsuppgifter, säger Malin Sjöström.

Om och när appen blir tillgänglig för allmänheten kan hon inte säga. Först måste studien komma i gång.

– Sedan får vi se. Det har inte tagits något beslut än, säger hon.